President Macrons besök i Skåne kommer att påverka trafiken i både Lund och Malmö. Foto: MICHELE TANTUSSI

Stökigt i trafiken när president Macron besöker Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer Frankrikes president Emmanuel Macron till Skåne. Besöket kommer att påverka trafiken i både Lund och Malmö, enligt polisen.

– Det gäller att människor planerar sin resa, säger presstalesperson Evelina Olsson.

Emmanuel Macron med hustrun Brigitte börjar sitt Sverigebesök i Stockholm den 30 januari, med bland annat ett möte med statsminister Ulf Kristersson. På kvällen blir det bankett med kungaparet på Slottet.

ESS och Studentafton

Nästa dag är vikt för ett besök i Lund. Den franske presidenten kommer bland annat att besöka Alfa Laval och forskningsanläggningen ESS. Besöket avslutas med att Macron deltar i en Studentafton.

– Besöket kommer att märkas i både Lund och Malmö, konstaterar Evelina Olsson.

Polisen lovar dock att inte stänga av trafiken mer än vad som är nödvändigt.

– Vi har lärt oss av tidigare statsbesök och inte minst påvens besök. Vi kommer att spärra av så nära i tid som möjligt till att kortegen passerar. Högst 5–10 minuter i förväg, säger Evelina Olsson.

Ställdes in i höstas

Andra avspärrningar, som polisen kan tänkas göra, är om det uppstår ordningsstörningar i samband med besöket.

Emmanuel Macron skulle redan i höstas ha kommit till Sverige, men besöket ställdes in på grund av säkerhetsläget i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.