Emmanuel Macron i staden Rodez under sin presidentkampanj två dagar före valet. Foto: AP/TT

Emmanuel Macron – nykomlingen i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Emmanuel Macron är presidentkandidaten som enligt honom själv varken är höger eller vänster och som inte tillhör något av de etablerade partierna. I stället har han startat en rörelse – En Marche! – som bara funnits i ett år.

Han var relativt oprövad som politiker när han gav sig in i striden om presidentposten. Den socialliberala rörelsen En Marche! (ungefär: På väg!) startade han så sent som i april förra året.

Efter ett par år som ekonomiminister under den socialistiske presidenten Francois Hollande, hoppade han av i augusti 2016 och gick ut med sin presidentkandidatur i november.

SVT Pejl: De gör upp om presidentposten

Då låg han långt bakom Nationella frontens Marine Le Pen i opinionsmätningarna, men sedan svängde det och situationen blev den omvända med övertag för Macron gentemot Le Pen.

Studerade vid elitskola

Innan han gav sig in i politiken hade han framgångsrikt arbetat för banken Rotschild & Cie, där han tjänat ihop en mångmiljonförmögenhet. Han kom dit efter att ha studerat bland annat vid École nationale d’administration, ENA, i Strasbourg. ENA är känd för att ha utbildat många franska elitpolitiker, bland dem presidenterna Giscard d’Estaing och François Hollande.

Dokument utifrån: Vem är Emmanuel Macron?

Trots att han varit med i socialistpartiet säger han själv att han inte är socialist. Hans politik är snarast en mix av höger och vänster, men han har kritiserats för att ha ett vagt program och för att inte ha förklarat hur han ska lyckas med det han säger sig vilja förändra.

Vill att Frankrike stannar i EU

Han är generellt för frihandel, positiv till globalisering, vill att Frankrike ska vara kvar i EU, vill avreglera den franska arbetsmarknaden, reformera ekonomin och pensionssystemet. Han vill samtidigt behålla ett generöst välfärdssystem.

Analys av SVT:s Erika Bjerström: Två outsiders med skilda världsbilder ställs mot varandra

Analys av SVT:s Eva Elmsäter: Macrons utmaning – att förändra Frankrike

Brigitte Macron och Emmanuel Macron (Arkivfoto juni 2015). Foto: AP/TT

Emmanuel Macron är gift med 24 år äldre Brigitte Macron, som han blev kär i redan som 15-åring när hon var hans dramalärare i en privat jesuitskola i Amiens 1992. Han tillskriver henne en stor del av sin framgång.

Frun ska bli Frankrikes ”första dam”

”Utan henne skulle jag inte vara den jag är”, sade han efter den första omgången i det franska presidentvalet och han tackade henne för att ”alltid vara närvarande”, skriver Bloomberg. Han har också, enligt Forbes, sagt att om han blir president ska han ge henne officiell status som Frankrikes ”första dam”, en titel som inte finns i den franska konstitutionen.

Se Agendas och SVT Nyheters valvaka om det franska presidentvalet söndag 7 maj kl 19.00-22.00 i SVT Play och SVT2. Programledare: Anna Hedenmo och Ann-Britt Ryd Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet