Marine Le Pen, presidentkandidat Nationella Fronten. Foto: Reuters/TT

Marine Le Pen – tog över efter pappa

Publicerad

Marine Le Pen satsar hårt på sin presidentvalskampanj. Hon har tagit timeout som partiledare för Nationella Fronten för att kunna lägga allt krut på att bli Frankrikes nästa president. Hennes far Jean-Marie Le Pen försökte fem gånger utan att nå ända fram.

Hon meddelade sin timeout den 24 april när det stod klart att hon och Emmanuel Macron blev de kandidater som gick vidare till en andra valomgång.

– Vi kan vinna. Tro mig, det är fullt möjligt, sade hon.

Enligt henne är det Frankrikes överlevnad som står på spel i presidentvalet.

Tog över efter sin far

48-åriga Marine Le Pen tog över från sin far Jean-Marie Le Pen som ledare för det nationalistiska och invandringskritiska partiet Nationella Fronten 2011. Han grundade partiet 1972.

Dokument utifrån: Marine Le Pens väg mot makten

Invandringen är en av Marine Le Pens kärnfrågor. Hon vill begränsa den till 10.000 personer per år och hon vill att personer som vistas illegalt i Frankrike inte ska kunna få uppehållstillstånd. Hon vill också att alla dömda utländska personer ska utvisas.

Vill lämna Schengen och euron

När det gäller EU vill hon lämna Schengensamarbetet och eurosamarbetet och omförhandla villkoren med EU. Om det inte är möjligt vill hon ha en folkomröstning om att lämna EU.

– Antingen fortsätter vi med en total nedmontering, utan gränser och skydd som leder till utlokalisering, ohederlig konkurrens utifrån, massinvandring och fri rörlighet för terrorister. Det är ett ledarskap där pengar styr. Eller så väljer ni ett Frankrike med gränser som skyddar våra jobb, vår säkerhet och vår nationella identitet. Ni har möjligheten att byta riktning, sade Marine Le Pen efter första valomgången.

Analys av SVT:s Johanna Cervenka: Den franska ekonomins utmaningar

Marine Le Pen och hennes far Jean-Marie Le Pen i Europaparlamentet i Strasbourg (arkivfoto 16 dec 2016) Foto: AP/TT

Heltidspolitiker sedan länge

Marine Le Pen är utbildad advokat men sedan slutet av 1990-talet politiker på heltid för Nationella Fronten. Hon är, liksom sin far, även EU-parlamentariker. Hon är frånskild två gånger och är särbo med Louis Aliot, vice ordförande i Nationella Fronten. Han har sagt att om Marine vinner valet, kommer han inte att ta på sig rollen som ”första dam”.

Analys av SVT:s Erika Bjerström: Två outsiders med skilda världsbilder ställs mot varandra

Gnisslande familjerelationer

Familjen Le Pen har länge kännetecknats av gnisslande inbördes relationer. Jean-Marie Le Pen är flerfaldigt dömd för hatbrott och bagatelliserande av Förintelsen. För två år sedan kastades han ut ur Nationella Fronten.

1987 vek Marine Le Pens mamma Pierrette ut sig naken i Playboy som ett sätt att hämnas på Jean-Marie Le Pen efter deras skilsmässa.

Marine Le Pen har en systerdotter, Marion Maréchal-Le Pen, som 2012 blev Frankrikes yngsta parlamentsledamot i modern tid. Relationen mellan dem beskrivs ibland som frostig och hon omnämns redan som den som kan ta över ledarskapet i Nationella Fronten efter moster Marine.

Se Agendas och SVT Nyheters valvaka om det franska presidentvalet söndag 7 maj kl 19.00-22.00 i SVT Play och SVT2. Programledare: Anna Hedenmo och Ann-Britt Ryd Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet