Marine Le Pen meddelade under måndagskvällen att hon tillfälligt kliver av posten som ledare för Nationella Fronten, nu lägger hon istället allt krut på att vinna presidentvalet – vad som händer efter 7 maj återstår alltså att se Foto: TT

Marine Le Pen tar timeout – kliver av tillfälligt som partiledare för Nationella Fronten

Publicerad

I ett oväntat besked meddelar Marine Le Pen att hon tar en tillfällig timeout som partiledare för Nationella Fronten. I två veckor satsar hon nu allt på att bli Frankrikes nästa president.
– Vi kan vinna. Tro mig, det är fullt möjligt, säger Le Pen i en intervju med tv-kanalen France2 på måndagskvällen.

Under måndagskvällen stod det klart att rösträkningen av den första omgången är klar. Marine Le Pen får 21 procent av rösterna, och är tillsammans med Emmanuel Macron vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet.

LÄS MER: Le Pens ilska mot Fillon efter stödet till Macron

Samtidigt meddelar nu Le Pen att hon tar en time-out som partiledare för Nationella Fronten. Nu lägger hon allt krut på att lägga vantarna på presidentposten, när allt avgörs 7 maj. Fram till och med detta datum är alltså Marine Le Pen inte ledare för Nationella Fronten.

– Vi kan vinna. Tro mig, det är fullt möjligt, sade hon i intervjun med France2 på måndagskvällen.

Twittrade friskt

Marine Le Pen levererade flera inlägg på Twitter med flera budskap och utspel, bland dem fanns ett mycket överraskande besked:

”Jag tar tjänstledigt från presidentskapet (ledarskapet) för Nationella Fronten”, skrev Le Pen i en av många tweets.

Det rör sig alltså inte om ett totalt och abrupt avhopp från politiken, utan bara tillfälligt från partiledarposten. Välsynkroniserat med framträdandet i France2 förtydligade Le Pen saken.

– Nu är jag bara presidentkandidat, säger hon till public service-kanalen.

Börjar jaga nya väljare

Marine Le Pen kommer, enligt flera opinionsmätningar, få en tuff match i den andra omgången mot den EU-vänlige socialliberalen Emmanuel Macron. Det är två olika alternativ, som erbjuder två presidentskap präglat av olika inriktningar.

LÄS MER: Le Pen och Macron knappt överens om någonting

Men av de övriga kandidater, som fram till och med söndagen fortfarande var med i kampen om posten, har nu stödet riktats unisont till den 39-årige ex-ministern Macron.

Kommande knappa två veckor innebär ett mödosamt arbete för de båda slutkandidaterna för locka röster hos anhängare i de olika förlorarlägren – främst från högerns Fillon, vänsterns Mélenchon och den totalfloppande socialistpartisten Benoît Hamon.

Flera folkvalda förstår inte Fillon

Av allt att döma är det detta arbete som Marine Le Pen nu dragit igång på allvar. Le Pen kommer sannolikt att söka väljare till både höger och vänster, men att hon börjat väljarfisket hos Fillons högerparti råder inga tvivel om.

– Det är flera folkvalda republikaner som inte alls förstår positionerandet av François Fillon, sade hon i intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet