• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Bornholmsresenärerna Simikka Kaalund och Heidi Tallvah satte hjärtat i halsgropen när de insåg att GPS:en lett in dem på väg E65. Foto: Ida Roos

Oro bland danska Bornholmsresenärer på E65: ”Hjärtat i halsgropen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal danskregistrerade bilar har utsatts för stenkastning på väg E65 sedan april. För SVT berättar flera danska Bornholmsresenärer att de är rädda och en del väljer nu andra vägar till och från färjeläget i Ystad.

– Man höll lite utkik efter om det skulle stå någon med en slangbella längs vägen, säger Bornholmsresenären Tommy Gjøl.

Bornholmsresenärerna Simikka Kaalund och Heidi Tallvah hade planerat att ta en annan väg till Ystad hamn för att undvika stenkastning. Men GPS:en ledde in dem på E65 i alla fall.

– Vi var rädda. Inget hände men vi hade hjärtat i halsgropen hela vägen, säger Simikka Kaalund.

Stenkastning mot danskar på E65

Ingen teori om varför

Hittills har en förare förlorat synen på ena ögat och skadat tänderna efter att ha fått en sten i ansiktet. Polisen har i nuläget ingen teori om varför just danskar drabbas.

Bornholmsresenären Henrik Andersen är lika förbryllad som polisen och valde att åka kustvägen istället för E65.

– Jag tycker det är obehagligt. Jag förstår det inte, danskarna har ju inte gjort svenskarna något de senaste 100 åren, säger han.

”Såg många poliser”

Polisen har nu satt in en särskild grupp som ska arbeta med stenkastningen. De visar även sin närvaro på E65 genom patrullering och trafikkontroller.

– Vi såg många poliser, det var bra. Varje gång vi såg en polis andades vi ut, säger Heidi Tavllah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet