Efter insatserna Solvind, Norrsken och Hagelstorm drog ”Operation Vårvinter” in på Norra Grängesbergsgatan på tisdagsmorgonen. Foto: Otto Johansson

Stor polisinsats på Norra Grängesbergsgatan i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polis och andra myndigheter gör under tisdagen en planerad insats på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Den går under namnet Operation Vårvinter och bygger på samma metod som Malmöpolisen tidigare använt sig av bland annat på Möllevången och Rosengård.

– Det här en typen av insats är en lärdom vi tagit med oss efter Rimfrost, att när vi kan vara många poliser och framförallt samverka med andra myndigheter kan det vara väldigt effektivt, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Efter insatserna Solvind, Norrsken och Hagelstorm drog ”Operation Vårvinter” in på Norra Grängesbergsgatan på tisdagsmorgonen.

Nils Norling säger att anledningen till att dagens insats sker just där att det är en plats som drabbats av grov kriminalitet genom åren.

– Tittar vi tillbaka några år så vet vi att det har förekommit öppen narkotikahandel i området, det har drabbats av sprängningar och skottlossningar. Sedan är det ett företagstätt område där majoriteten är helt vanliga företag, men där det också finns företag som inte följer de regler och lagar som finns, säger han.

Tillsammans med Malmö stad och andra myndigheter kommer polisen att vara på plats under hela dagen.

– Vi hade en sådan här insats för några veckor sedan och då var det Kronofogden, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och kommunen som deltog, säger Nils Norling.

Om dagens insats lett till några beslag kan han ännu inte kommentera.

Vissa av de här insatserna har inte lett till några större beslag – hur ser ni på det?

– Jag tycker på fullt allvar att man ska se det tvärtom – har vi inte hittat vapen eller narkotika när vi sökt av vissa områden, se det väldigt positivt – då finns inga vapen som kan hittas av lekande barn i området där. Man kan säga att vi inte planerar för stora beslag utan för kontroller.

Han säger att reaktionerna från boende i de områden där polisen gjort insatserna varit övervägande positiva.

– Det finns alltid människor som inte gillar att ha polisnärvaro där de bor, men den stora majoriteten tycker att det är positivt. En jättevinst med de här insatserna som man inte ska underskatta är möjligheten att kunna komma fram och prata med en polis, berätta vad man ser och upplever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.