Stor skogsbrand vid Lönsboda

Publicerad

Det brinner kraftigt i ett skogsparti mellan Sibbhult och Lönsboda i nordöstra Skåne. Räddningstjänsten har fem styrkor på plats.

– Det känns hoppfullt, men än kan vi inte säga att läget är helt under kontroll, säger Patrik Freij, inre befäl hos Räddningstjänsten NO

Larmet kom vid 8-tiden. Räddningstjänsten beräknar att det är upp mot 2 000 kvadratmeter skog som brinner. Styrkor från Lönsboda, Osby, Sibbhult, Hökön och Kristianstad är på plats för att bekämpa elden.

– Vad jag har hört från befälet på plats, så är han nöjd med resurserna. Men än kan man inte vara säker på att branden inte kommer att sprida sig, säger Patrik Freij.

Torrt i markerna

Räddningstjänsten har ringat in elden och försöker jobba sig från kanterna och inåt.

– Vi har en liten sjö på ena sidan och en riksväg på den andra. Men man vet ju aldrig, branden kan hitta andra vägar, säger Patrik Freij.

– Det är oerhört torrt ute i markerna. Det är därför vi skickat så många styrkor, men vi har många timmars arbete framför oss.

Väg 2101 är avstängd från Kruseboda till Lönsboda på grund av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.