Stormen ställer in tåg och färjor

Uppdaterad
Publicerad

Inför stormen Alexanders ankomst har en rad tågavgångar ställts in i Skåne under eftermiddagen.

Med anledningen av stormen varnar Trafikverket för att mycket tågtrafik kommer att ställas in under fredagen.

På de banor där det finns risk att träd faller över spåren kommer trafiken att ställas in helt, säger Trafikverket i ett pressmeddelande. Där banorna är trädsäkrade kommer trafiken fortsätta att gå, om än med reducerad hastighet, med start fredag eftermiddag till och med lördag eftermiddag.

Stormen Alexander

Tågen kommer inte att ersättas av bussar.

SJ skriver på sin hemsida att de som har bokat biljett på tåg på sträckorna Göteborg-Kalmar, Malmö-Göteborg och Stockholm-Malmö/Köpenhamn erbjuds ombokning eller återköp, oavsett biljettyp.

Följ utvecklingen på Trafikverkets hemsida.  Skånetrafikens hemsida har under eftermiddagen drabbats av överbelastningsattacken mot Telia och kan vara svår att nå.

Bornholmstrafiken ställa in från klockan 18. Polferries kommer att ställa kvällsturen till Ystad. Färjorna från Trelleborg till Swinoujscie i kväll och i natt är också inställda.

Färjan mellan Gedser och Rostock är inställd. Men Helsingborg-Helsingör går som vanligt. Följ utvecklingen på Scandlines hemsida.

Även Eon har höjt beredskapen.

– Vi följer noga SMHI:s löpande prognoser så att vi snabbt kan dirigera våra resurser dit de bäst behövs när stormen väl slår till. Organisationen kommer att gå in med full kraft tidigt lördagmorgon, säger Anders Klemedsson, driftchef på E.ON Elnät

Inställd tågtrafik

Skåne:

  • Malmö-Ystad-Simrishamn Sista tåg från Malmö 14:38. Sista tåg från Simrishamn 14.
  • Helsingborg-Teckomatorp-Kävlinge Sista tåg från Kävlinge 15:49. Sista tåg från Helsingborg 14:33.
  • Hässleholm-Kristianstad-Karlskrona Sista tåg Kristianstad – Hässleholm 18:38. Sista tåg Hässleholm – Kristianstad 17:58. Sista tåg Karlskrona – Hässleholm 18:47. Sista tåg Hässleholm – Karlskrona 18:12.
  • Helsingborg-Hässleholm Sista tåg från Helsingborg. Sista tåg Hässleholm 17:31.
  • Markaryd – Hässleholm Sista tåg från Hässleholm 16:52. Sista tåg från Markaryd 17:36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alexander

Mer i ämnet