Foto: SVT

Stort säkerhetspådrag under Förintelsekonferensen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Säpo kommer att samarbeta med andra nordiska länder under nästa veckas internationella konferens för hågkomst av Förintelsen i Malmö. Även försvaret kopplas in.

– De kommer hjälpa oss ha en bra bild över luftrummet, säger biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson.

Stora avspärrningar och massiv bevakning. Enligt polisen är det att vänta i samband med Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism den 13 oktober.

– I den här operationen är det väldigt många medarbetare som har mycket erfarenhet och hög kompetens. Trots det är det här ett evenemang som sticker ut då det är väldigt omfattande, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, vid en pressträff på fredagen.

Förintelsekonferensen i Malmö

Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder har bjudits in konferensen, liksom representanter för de stora sociala medieplattformarna, Facebook, Twitter, Google och Tiktok.

Danska och norska livvakter

Polisens uppdrag är att säkerställa att forumet kan genomföras tryggt och säkert, men också att störningarna på samhället ska bli så få som möjligt. Mattias Sigfridsson beskriver uppdraget är väldigt komplicerat rent logistiskt.

– Vi har ett samarbete med försvarmakten då vi kommer att ta hjälp av dem, då vår förmåga i luftrummet är begränsad. De kommer hjälpa oss ha en bra bild över luftrummet över Malmö, säger han.

Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef på säkerhetspolisen, berättar att också de nordiska säkerhetstjänsterna har kopplats in.

– Framför allt Norge och Danmark. De kommer att hjälpa säkerhetspolisen att öka våra operativa förmåga under genomförandet. Vi kommer att ha danska och norska livvakter på plats, och även fordon därifrån, säger hon vid pressträffen.

Komma ihåg och bekämpa

Det är statsminister Stefan Löfven som bjudit in till forumet i Malmö den 13 oktober. Tanken är konferensen ska behandla fyra teman: hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier och bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Vid forumet kommer samtliga delegationer presentera sina konkreta åtaganden för att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.

Forum om Förintelsen och antisemitism

(TT)

  • Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism hålls på Malmömässan den 13 oktober.
  • Hit är stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder inbjudna av den svenska regeringen.
  • Statsminister Stefan Löfvén är värd.
  • Bland dem som hittills tackat ja finns Israels president Isaac Herzog och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europaparlamentets talman David Sassoli, Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić och Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.
  • Även fyra techbolag är inbjudna: Facebook, Twitter, Google och Tiktok. Detta eftersom ett särskilt fokus ligger på att bekämpa antisemitism på nätet.

Fokus kommer att ligga på fyra teman:

  1.  Minnet av Förintelsen
  2. Utbildning om Förintelsen
  3. Antisemitism i sociala medier
  4. Bekämpandet av antisemitism och andra former av rasism inom livets alla områden

Källa: malmo.se/malmoforumet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet