Regeringens mål med konferensen, som egentligen skulle ha hållits förra året, är att ta konkreta och gemensamma steg framåt i kampen mot antisemitism, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Internationell konferens ska leda till insatser mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 oktober kommer politiker, forskare, företrädare för sociala medieplattformar och överlevande från Förintelsen till Malmö för den internationella förintelsekonferensen. Målet är att ta konkreta och gemensamma steg framåt i kampen mot antisemitism.

Deltagarlistan är ännu inte helt spikad, men presidenterna från Rumänien, Finland, Lettland och Litauen kommer till Malmö, liksom Europeiska rådets ordförande Charles Michel och en delegation från Israel. Även det svenska kungaparet deltar, enligt regeringen.

– Regeringens ambition med Malmöforum är att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen, bekämpa antisemitism och andra former av rasism och att stärka det internationella samarbetet på området, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på onsdagen.

Fokuserar på fyra teman

Konferensen kommer att ta upp fyra olika teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism. En gemensam deklaration i slutet av konferensen är inte målet – i stället ska varje delegation presentera vad man planerar att genomföra för insatser och åtgärder. Åtagandena kommer sedan att följas upp nästa år, då Sverige tillträder ordförandeskapet för organisationen International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

I Sverige har regeringen redan gett besked bland annat om att man kommer att inrätta ett statligt museum för att bevara och vidarebefordra minnet av Förintelsen under 2022. Ett åtgärdsprogram för att bekämpa antisemitism ska också presenteras nästa år. 

– Vi kan och vi måste göra mer för att bekämpa antisemitism, förnekelse av Förintelsen och av hur minnet av Förintelsen förvanskas. Regeringen är fast besluten att fortsätta lyfta dessa frågor såväl nationellt som internationellt, säger Anna Ekström. 

Remember – ReAct, Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism hålls den 13 oktober. 

Runt 50 stats- och regeringschefer är inbjudna till konferensen, som äger rum på Malmömässan i Hyllie.

Statsminister Stefan Löfven (S) är värd.

Konferensen skulle egentligen ha ägt rum i fjol, 75 år efter andra världskrigets slut, men fick på grund av pandemin flyttas fram. 

Vid forumet är tanken att alla runt 70 delegationer ska presentera egna konkreta åtaganden för att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, antiziganism och andra former av rasism. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet