Stiftsadjunkten Per Kristiansson erbjuder tillsammans med andra jourhavande präster ett lyssnande öra. Foto: Victor Pandurescu

Jourhavande präst håller öppet dygnet runt i påsk

Uppdaterad
Publicerad

När ensamhet och isolering har blivit till vardag för många under pandemin söker sig allt fler till samtal med jourhavande präst.

– Man har inte kunnat träffa nära och kära och måste prata med någon. Då blir det naturligt att slå 112 för att prata med prästen, säger stiftsadjunkten Per Kristiansson.

Jourhavande präst är ett krisstöd som erbjuds av Svenska kyrkan för personer som är i akut behov av någon att prata med.

Man kan nå tjänsten via chatt, digitalt brev eller genom att ringa till 112. Och allt fler har faktiskt gjort det. Under 2020 ökade kontakterna med jourhavande präst med hela 36 procent jämfört med föregående år.

Coronavirus i Skåne

Extraöppet i påsk

Vanligtvis kan man nå jourhavande präst via telefon alla kvällar mellan 21.00 och 06.00 men just under högtider brukar behovet vara större då människor känner sig ensamma.

Därför har man nu bestämt sig för att utöka öppettiderna under den stundande påskhelgen.

– Vid alla stora högtider vill vi mötas. Och så får vi inte det. Äldre som inte är vaccinerade kan då kanske inte träffa barnbarnen den här påsken heller. Därför är det öppet dygnet runt från och med skärtorsdagen fram till annandag påsk, säger Per Kristiansson som är stiftsadjunkt i Lunds stift.

Vem är det här till för?

– Det är till för alla. Det har inget att göra med vilken religion man tillhör eller om man är medlem eller inte utan linjen är öppen för alla. Många samtal slutar med att man tackar för att man haft någon som lyssnat på en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet