Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”vi är kritiska till att flygbolagen nu utnyttjar situationen”, säger Didrik von Seth, vd för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Tiotusen skåningar strandsatta runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusen skåningar är strandsatta utomlands, enligt uppgifter från resebyråbranschen. En del är ungdomar som pluggar och jobbar utomlands eller befinner sig på resande fot och många har stora svårigheter att ta sig hem. En enkelresa från Sydamerika till Sverige kan just nu kosta upp till 130 000 kronor.

Fortfarande befinner sig 70-80 000 svenskar utomlands, drygt 10 000 av dem är skåningar, enligt Didrik von Seth, vd för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, och för dem blir det extra krångligt att ta sig hem, säger han. 

– Många av skåningarna har rest från Kastrup, där de flesta flyg är inställda och med den speciella situation som råder i Danmark kan de inte landa där utan får istället flyga till Göteborg eller Stockholm, säger Didrik von Seth.

Dyrt att flyga hem

Priserna på flygbiljetter och också skjutit i höjden och många har tvingats betala 25-30 00 kronor för en enkelbiljett hem. 

– Ja, det är ockerpriser och vi är kritiska till att flygbolagen nu utnyttjar situationen. Det värsta vi hört är 130 000 kr för en flygbiljett från Sydamerka till Sverige, oacceptabelt säger Didrik von Seth.

Pengarna slut

Anna Alvsdotter från Malmö är vice generalkonsul i Australien där många unga svenskar befinner sig. 

– Vi får samtal varje dag från strandsatta svenska ungdomar som ringer och gråter. Många av dem har blivit av med sina jobb på restauranger och caféer och kan inte längre betala hyran andra har turistvisum som går ut. De har köpt flygbiljett efter flygbiljett till flyg som ställs in och nu är pengarna slut. Det är en allvarlig situation, säger Anna Alvsdotter, vice generalkonsul.

Försäkringar kan träda in

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen har nu begärt att UD ska uppmana svenskar på resa i utlandet att resa hem. Då täcker försäkringsbolagen den merkostnad som hemresan kostar nu.  

– Många försäkringsbolag har det som en klausul i sina försäkringar, att UD måste komma med en sådan anmodan för att försäkringen ska täcka merkostnaderna, säger Didrik von Seth, vd Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet