Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upplåta som tomträtt eller sälja marken? Magnus Olsson (SD) och Andreas Schönström (S) har olika syn på om polisen ska få köpa eller hyra mark till det nya polishuset. Foto: SVT

Politisk strid om nytt polishus i Malmö

Publicerad

Det nya polishuset i Vintrie i Malmö riskerar att försenas eller kanske inte alls bli verklighet. Det kan bli konsekvensen av den politiska oenigheten i Malmös kommunfullmäktige.

– Polisen själva säger att de behöver nya lokaler och läget nära bron, centrum och Yttre ringvägen är den bästa platsen enligt polisen, säger Andreas Schönstrom (S).

Striden handlar om polisen ska få köpa marken eller hyra den som tomträtt. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna vill sälja marken till polisen. Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet vill hellre att kommunen upplåter marken som tomträtt, eftersom man menar att det skulle vara en ekonomisk fördel för kommunen.

Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget på en återremiss.

– Malmö befinner sig just nu i en svår ekonomisk situation. I detta fall vill försöka göra en dålig affär för skattebetalarna lite bättre, säger Magnus Olsson (SD), oppositionsråd.

Han menar att marken är värd mer än de 50 miljoner kronor som kommunledningen vill sälja marken för.

”Äganderätt hellre än tomträtt”

Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, säger att behovet av ett nytt polishus är stort.

– De kommande åren kommer vi att växa med 200 medarbetare. Vi har trånga lokaler nu.

Hon vill att polisen ska få köpa marken istället för att få hyra den av kommunen.

– Skulle det bli äganderätt, så vet vi att vi kan vara där under en längre tid och inte behöva att flytta på oss. När det byggs en polisstation ser vi det som optimalt att vi kan vara där under många år, säger Petra Stenkula.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.