Rösterna i Valet 2022 från hela Skåne räknades och kontrollerades i Länsstyrelsens kontrollräkningslokaler på Kockum Fritid i Malmö. Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Petades efter falska mejl – nu får kandidater för Partiet Nyans i Malmö rätt

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar före höstens val skickades flera falska mejl till länsstyrelserna. Mejlen ledde till att bland annat Länsstyrelsen Skåne plockade bort två av Partiet Nyans kandidater från listorna till riksdagsvalet utan att kandidaterna själva visste om det. Nu har Valprövningsnämnden ogiltigförklarat beslutet och länsstyrelsen ska se över sina rutiner.

Det var den 10 september som Länsstyrelsen Skåne beslutade att återkalla de två skånska namnen på listan i valet till riksdagen. Någon hade mejlat och anmält att de två kandidaterna skulle tas bort från listan.

– Vi gjorde det som vi trodde var rätt då. Det fanns ju inget som framkom som gjorde att vi skulle betvivla de här mejlen, säger Birgitta Fredriksson, jurist på Länsstyrelsen Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Men nu har Valprövningsnämnden upphävt länsstyrelsens beslut och kräver att länsstyrelsen lägger tillbaka de två bortplockade samtyckena in i valdatasystemet igen så att kandidaterna står som valbara.

– Vi måste rätta till de här kandidaturerna. Om det till exempel skulle bli ett omval, finns det ju en teoretisk möjlighet att de här kandidaterna skulle kunna bli valda till riksdagen, säger Birgitta Fredriksson.

Kan bli nya rutiner

När SVT tidigare i höstas granskade de falska mejlen till länsstyrelserna framträdde ett mönster. Det visade sig att Partiet Nyans telefonnummer var kopplat till den falska e-postadressen. Partiledningen nekar till kännedom om de falska mejlen.

I flera fall hade fejkmejlen föregåtts av riktiga mejl från partiledningen som hade försökt få samma kandidater strukna från listorna, men misslyckats. Detta eftersom det enligt reglerna krävs att det är kandidaterna själva som gör det.

De skånska kandidaterna överklagade länsstyrelsens beslut och angav att det var deras parti och inte de själva som mejlat om att kandidaturerna skulle dras tillbaka.

– Vi måste se över våra rutiner kring hur man lämnar och återkallar samtycken. Idag är det enkelt att förfalska. Vi hoppas att det kan göras på ett annat och säkrare sätt framöver, säger Birgitta Fredriksson, jurist på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt SVT:s granskning drabbades flera kandidater i hela landet.

I september avslöjade SVT Nyheter de falska mejlen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar de tidigare riksdagskandidaterna från Partiet Nyans när de får se mejlväxlingen. Hör även partiledaren Mikail Yüksels kommentar. Foto: SVT/Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.