Hanna Skanne, styrelseledamot i Föreningen för surrogatmödraskap, har kontakt med flera kvinnor som genomför en surrogatprocess i Sverige. Foto: Caoline Nilsson/Grafik: Adam Sunefors

Surrogatmödraskap sker okontrollerat i Sverige

Publicerad

Surrogatmödraskap förekommer i Sverige i dag utanför vården. Genom kontakter och forum på internet kommer ofrivilligt barnlösa i kontakt med svenska kvinnor som vill bära deras barn.

Det är olagligt att utföra surrogatarrangemang inom svensk sjukvård, men inte utanför, vilket leder till att man kan göra det genom en heminsemination. Det här är något som pågår ständigt i Sverige enligt Hanna Skanne, styrelseledamot i Föreningen för surrogatmödraskap.

– Jag vet flera kvinnor som vill vara anonyma som just nu genomför en surrogatprocess i Sverige, fast utanför vården, säger hon. 

Sker okontrollerat 

Hanna Skanne och hennes man har skaffat barn genom ett kommersiellt surrogatarrangemang utomlands. Sedan hon berättade sin historia i SVT i februari och engagerade sig i Föreningen för surrogatmödraskap har hon blivit kontaktad angående surrogatarrangemang utanför vården. 

– Eftersom jag blev lite av en offentlig person när jag gick ut med min historia, så är det folk som kontaktar mig, både genom Facebook och genom föreningen. Det finns kvinnor i Sverige som har en svägerska, kollega, eller en nära vän som väljer att ställa upp. Och då är det ju helt okontrollerat utanför vården. 

Kontakt genom forum 

Det är genom bekanta eller forum på nätet som ofrivilligt barnlösa och kvinnor som vill vara surrogatmammor kommer i kontakt med varandra. På internetforum läggs kontaktannonser ut från både ofrivilligt barnlösa och kvinnor som vill bli surrogatmammor. När arrangemangen sker är det oftast surrogatmammans egna ägg som används och efter förlossningen adopteras barnet bort till de tilltänkta föräldrarna. Enligt Hanna Skanne är systemet som det ser ut i dag inget att föredra. 

– Jag vet att de gärna hade velat göra det inom vården i stället. Det är ingen som önskar göra det på hemmaplan, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.