Knappt fem procent av gymnasieeleverna i Lund hämtar en lunchlåda på någon av Lunds grundskolor. Foto: Firas Razak

Svalt intresse för skollunch bland Lunds gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Lund är en av många skånska kommuner som erbjuder gymnasielever att hämta skollunch på en närbelägen skola när de pluggar på distans. Men hittills har intresset varit svalt. Bara knappt fem procent av eleverna i Lund har utnyttjat möjligheten.

Sedan den 22 april har Lunds gymnasieelever kunnat hämta sin lunch på en närliggande grundskola för att slippa fixa sin mat hemma. Men trots att det i snitt bara är 4,6 procent av eleverna som har hämtat lunch varje dag, är skoldirektören nöjd.

– I stort sett har det fungerat bra. Vi kom igång snabbt med e-tjänsten där man beställer sin mat och kunde utöka med en skola till i södra Lund när vi förstod att det blev långt att ta sig för vissa elever, säger Stefan Norrestam, skoldirektör i Lund.

Flera orsaker bakom

Han tror att det finns flera skäl till att så pass få hämtar mat.

– Man kanske inte har tid, det finns mat hemma och det är lättare att fixa det där än att åka och hämta maten.

Lerbäckskolan är en av de grundskolor som delar ut matlådor till gymnasieelever. När SVT är på besök en fredag är det det chili con carne eller vegetariska nuggets på menyn.

Idag är 30 lunchlådor förbeställda. Emma Fräger tycker att det fungerar väldigt bra och hämtar sin lunch i stort sett varje dag på Lerbäcksskolan. Hon tror att det kan vara tidsbrist som gör att fler inte gör det.

– Ibland har man inte jättelång lunch. Då är det kanske lättare att göra nåt snabbt hemma, säger Emma Fräger.

”Alla kanske inte har förstått”

Anna Nilsson är samordnare på skolköket på Lerbäcksskolan. Hon tror också att det finns fler orsaker att fler inte hämtar en lunchlåda.

– Det är ju rätt så nytt och alla har kanske inte förstått hur det fungerar. Eller så är det lättare för dem att ta en tallrik fil därhemma kanske, säger Anna Nilsson, som berättar att de som hämtar är väldigt nöjda.

– De är glada och tacksamma och tycker att maten är god, så det är roligt att få den positiva feedbacken, säger Anna Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.