Foto: TT

Efter nya tiggerilagen i Danmark – svensk häktad

Uppdaterad
Publicerad
En 49-årig svensk man har häktats för tiggeri i Danmark efter att danskarna skärpt lagen om tiggeri, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

För en dryg vecka sedan skärpte Danmark lagen om tiggeri på offentlig plats och detta är första gången som skärpningen testas i praktiken.

Den 49-årige mannen greps på lördagen framför en butik i Bagsvaerd, en förort till Köpenhamn, där han satt med en tom pappersmugg. En blomsterhandlare hade bett honom att avlägsna sig, men när han vägrade så tillkallades polisen.

Polisen har enligt Ritzau flera gånger varit i kontakt med mannen om tiggeri och förklarat att det är olagligt.

Riskerar fängelse

Lagskärpningen trädde i kraft den 21 juni och innebär bland annat att tiggeri på vissa offentliga platser som gågator och utanför affärer, nu ovillkorligt kan straffas med fängelse i 14 dagar. Tidigare skulle en tiggare först få en varning, villkorlig dom och tredje gången sju dagars fängelse.

Han riskerar med den nya lagen att dömas till fängelse i 14 dagar. Hans försvarsadvokat har överklagat häktningen till Östre Landsret. Mannen är häktad till den 6 juli och nekar till brott.

Eftersom mannen är svensk medborgare kan en eventuell dom betyda att han lämnas över till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer