Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Gemback, Rhegina Esnal-Baker och Sanna Tayari i Malmö tvekar till att skaffa barn. Se hur de resonerar i videon. Foto: Fanny Berg/Firas Razak/SVT

Svenskarna har inte fött så få barn sedan mätningarna började år 1749

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slogs svenskt bottenrekord i födelsetal, antal födda barn per kvinna. Vi har inte förökat oss så lite sedan mätningarna började, år 1749.

Och vi ser ut att vara på väg mot en ny botten – i januari 2024 föddes nämligen ännu färre barn än i starten av jumboåret 2023.

Det märks redan på förskolor som tvingas slå igen. Och på längre sikt, ska färre arbetsföra personer försörja en större äldre befolkning.

I snitt föder nu svenska kvinnor 1,45 barn. Det lägsta talet sedan mätningarna inleddes. Orsaken är oklar.

Barnafödandet sjunker

– Det finns en nedåtgående trend sedan 2010. Vi ser att den förekommer i hela landet och både bland kvinnor som är födda i Sverige och som är födda utomlands, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker hos SCB.

Störst minskning i Malmö

Allra mest har barnafödandet minskat i Malmö, sett till antalet födda barn. Mellan åren 2022 till 2023 minskade de från 4 595 till 4 429.

Flera kvinnor som SVT pratat med är tveksamma till att bli föräldrar. De flesta nämner klimatet och oron i världen som skäl.

– Hur kommer barnen leva, hur kommer samhället att se ut, säger Sanna Tayari.

Antal födda barn per år. Foto: Anna-Maria Marklund

Märks i kommunerna

Att det föds färre barn har börjat märkas. Under 2023 fanns det 26 kommuner där det föddes färre än 40 barn. Allra minst antal föddes i Dorotea: 8 barn. Det är mindre än en halv förskoleavdelning.

I Arvika, där föddes 165 barn under 2023, en minskning med nästan 28 procent sedan 2022, har det också börjat märkas.

– Det är jättetråkigt. Det blir ensamt när det inte finns några andra mammor att träffa, säger Patricia Karlsson i Arvika, som är mammaledig med fyra månader gamla Vendela.

Nu stänger förskolor

I Strömsund i Jämtland blir konsekvenserna av det minskade barnafödandet kännbara – förra året föddes bara 75 barn – en minskning med cirka 50. Här stänger två förskolor till hösten och förskolepersonal varslas.

För Sverige i stort var januari i år en rejäl dipp också efter bottenåret 2023. Drygt 7 900 barn föddes – nästan 350 färre än samma månad förra året. Senast det föddes färre barn under årets första månad i Sverige var år 2002. Då var antalet nyfödda strax över 7800 men eftersom befolkningen då var lägre så var den summerade fruktsamheten ändå högre.

Antal födslar per kvinna i genomsnitt. Foto: Anna-Maria Marklund

Vad menas med begreppet summerad fruktsamhet?

Summerad fruktsamhet är medelvärdet av antal barn som varje kvinna föder under sin livstid i en population.

Svenska myndigheter började mäta summerad fruktsamhet år 1749.

Summerad fruktsamhet anges i en siffra, antal födda barn per kvinna, och för 2023 var den 1,45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet