Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SD klart störst i Sjöbo – vill styra kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I Sjöbo röstade närmare 43 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Även i kommunvalet växte partiet och SD:s lokala ledare André af Geijerstam vill nu tar över kommunalrådsposten från Moderaterna.

Framgången för Sverigedemokraterna innebär att André af Geijerstam får en plats i riksdagen men han säger att han vill stanna i kommunen för att ta över posten som kommunstyrelsens ordförande från Moderaterna. Med 92 procent av rösterna räknade i kommunvalet i Sjöbo har Sverigedemokraterna 34,5 procent av rösterna och går framåt med nästan sju procentenheter sedan förra valet.

Moderaterna tappar och är andra största parti med 23,1 procent av rösterna.

Valet 2022 Skåne

Sverigedemokraternas partiledare hoppas därmed på att få ta över posten som kommunstyrelsens ordförande från Magnus Weberg (M).

– Väljarna har sagt att de vill ha ett sverigedemokratiskt styre och det är vad vi kommer arbeta för, säger André af Geijerstam (SD).

Stort stöd i mindre kommuner

Sjöbo var redan i valet 2018 den kommun i Sverige där flest röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Då var det 39,2 procent som valde SD. I årets val har SD fått över 40 procent av rösterna till riksdagen i flera skånska kommuner. Men Sjöbo har – när nästan alla röster räknats – den högsta siffran på 42,7 procent.

Även i Bjuv, Perstorp och Klippan ser Sverigedemokraterna ut att få drygt 40 procent av rösterna i riksdagsvalet. Gemensamt för samtliga dessa är att SD får färre röster i kommunvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet