Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M-politikern och nykterhetsorganisationen om att Systembolaget fick nej. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Systembolaget ville utöka lördagsöppet och hemkörning – fick nobben

Uppdaterad
Publicerad

Systembolagets ledning ville utöka möjligheten att handla på lördagar och få hemkört utanför öppettiderna. Men socialdepartementet sa nej. Det framgår av protokoll som SVT tagit del av.

Ett omyndigförklarande av svenska medborgare, menar kritiker – medan nykterhetsrörelsen välkomnar beskedet.

Statliga Systembolaget har återkommande så kallade ägardialoger med socialdepartementet, möten där man diskuterar aktuella frågor. 

I september väckte bolagsledningen frågan om ändrade öppettider – eftersom det ”utifrån omvärldsförändringar i termer av exempelvis öppettider generellt och bolagets legitimitet finns behov av att i vissa butiker utöka öppettiderna på lördagar till senare än klockan 15.” 

Ändringen skulle kräva ett riksdagsbeslut och Systembolaget ville därför att departementet skulle ta frågan till riksdagen.

Nej från departementet

Men förslaget fick kalla handen. Statssekreteraren Maja Fjaestad (S), en av socialminister Lena Hallengrens närmaste medarbetare, gjorde tydligt att förslaget inte var önskvärt eftersom det skulle öka tillgängligheten till alkohol.

Ledningen ville också låta hemleveranser ske även när butikerna är stängda, något som beskrevs som viktigt ”för att nå effektivitet och hållbarhet inom logistiken samt för att möta kundernas behov.”

I den frågan hade Systembolaget också gjort en så kallad legal analys för att försäkra sig om att det inte fanns några lagliga hinder. 

Men även här blev det nej.

”Inte önskvärt”

Maja Fjaestad har avböjt intervju men uppger i en skriftlig kommentar till SVT att förslagen ”skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt”

Regeringens agerande får stöd från Lucas Nilsson i Malmö, riksordförande för nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

– Det finns en anledning till att vi har begränsade öppettider på Systembolaget idag. Det är för att alkohol inte är vilken vara som helst. Det ska finnas skillnad i att köpa en liter mjölk och en liter starksprit.

Motsatt reaktion kommer från Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, som vill se en mer liberal alkoholpolitik.

– Regeringen omyndigförklarar svenska medborgare när man har den här moralistiska och omoderna inställningen. Det rimliga är att man låter myndiga personer ta egna vuxna beslut. Det kan man klara i andra länder. Det kan vi klara av i Sverige också

Systembolagets presschef Maria Frändegård skriver i en kommentar att bolaget efter ägarens besked inte kommer att gå vidare med planerna.

Så här säger några Malmöbor om Systembolagets öppettider:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöbor om Systembolagets öppettider. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.