Socialdepartementet reagerade på uppgifterna om kränkningar och tystnadskultur på Systembolaget

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av arbetsmiljön på Systembolaget har lett till flera reaktioner. Redan samma dag som uppgifterna publicerades skrev bolagets vd ett långt mejl till sin uppdragsgivare – socialdepartementet. På departementet såg man också skäl att ta upp frågan om arbetsmiljön på huvudkontoret vid ett ägarmöte som hölls i veckan med Systembolagets ledning.

SVT berättade i slutet av oktober om stark kritik mot arbetsmiljön vid två centrala avdelningar på Systembolagets huvudkontor. Enligt flera källor handlar det om kränkningar och trakasserier från chefer, och en tystnadskultur där man inte vågar säga emot ledningens budskap.

Det statliga bolagets ledning tillbakavisade kritiken med hänvisning till att man fått positiva resultat i medarbetarundersökningar. Man framhöll att Systembolaget har närmare 6 000 anställda och att man inte kan kommentera enskilda personalärenden.

SVT Nyheter granskar

Omedelbart efter publiceringen skickade bolagets vd Magdalena Gerger, som inför granskningen avböjt intervju med SVT, ett långt mejl till socialdepartementet för att ge sin syn på uppgifterna. Hon beklagar ”att det finns medarbetare som inte upplever att de har en bra arbetsmiljö”, men skriver också att Systembolaget har en bra arbetsmiljö och god samverkan med facket och att hon inte kände igen sig i kritikernas bild av läget.

Lade till en punkt

Några dagar senare meddelade regeringskansliet att man vid nästa så kallade ägardialog skulle lägga till en punkt till följd av rapporteringen. ”Givet rapporteringen av SVT Nyheter så lägger vi till en punkt på agendan om arbetsmiljön på huvudkontoret, där vi vill att ni redovisar en lägesbild”, skrev man från departementet inför mötet.

Mötet hölls i onsdags och departementet representerades av socialminister Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad (S), som i en skriftlig kommentar bekräftar att ”arbetsmiljön på huvudkontoret var en av de frågor som diskuterades på ägardialogen med Systembolaget. Arbetsmiljön är en operativ fråga som är bolagets och styrelsens ansvar, men för regeringen är det givetvis viktigt att våra statliga bolag har en god arbetsmiljö.”

Systembolaget uppger att man vid mötet, som man framhåller var en ”sedvanlig ägardialog” som också innehöll en rad andra punkter, redovisat resultatet av årets medarbetarundersökning, med positiva siffror och en hög svarsfrekvens, och även berättat hur man arbetar med sitt förbättringsarbete samt att personalomsättningen minskat.

Enligt HR-chefen Chatarina Eriksson har SVT:s granskning tidigare i höst fått flera effekter internt, men hon vill inte svara på om det gett några konsekvenser för de chefer som anklagats för kränkningar med hänvisning till att man inte uttalar sig om enskilda personalärenden. (Se video.)

Efter granskningen har också att en rad personer kontaktat SVT med uppgifter om arbetsmiljöproblem bland Systembolagets butiker.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet