Efter granskningen av Systembolaget: ”Värre ute i butikerna”

Uppdaterad
Publicerad

Höga chefer på två avdelningar på Systembolagets huvudkontor anklagas för allvarlig tystnadskultur, hot och kränkningar. Det visar en granskning som SVT gjort. Efter kritiken har en rad personer hört av sig både via telefon och mejl och uppgett att arbetsmiljöproblemen inte är begränsade till huvudkontoret.

Ett 30-tal personer har kontaktat SVT efter granskningen om arbetsmiljöproblem på Systembolagets huvudkontor. De bekräftar att de känner igen sig i upplevelserna av tystnadskultur och har delat med sig av sina erfarenheter. Enligt källorna är arbetsmiljön i butikerna också drabbad av liknande problem.

”Det är ännu värre på butikerna. Personalen tystas, hotas subtilt, särbehandlas och blir slutkörda”, skriver en person.

SVT Nyheter granskar

Systembolagets HR-direktör Chatarina Eriksson tillbakavisar att det skulle finnas någon generell tystnadskultur inom Systembolaget, och framhåller att bolagets medarbetarundersökningar visar goda resultat med en hög svarsfrekvens. Samtidigt blir hon överraskad av att många hört av sig till SVT.

– Det är ju ny information för mig att det kommit så många som hört av sig till er och det ser jag naturligtvis väldigt allvarligt på. Vi får fortsätta jobba vidare med de här frågorna.

Organisationen görs om

Efter SVT:s första reportage har medarbetare på de berörda avdelningarna på huvudkontoret kallats till flera möten med ledningen och facket. En del av deras arbetsuppgifter kommer nu att försvinna, vilket Systembolaget uppger inte har någon koppling till den arbetsmiljökritik som SVT rapporterat om – utan handlar om en sedan länge beslutad omorganisation.

”Vi delar inte bilden att vi är en organisation som präglas av trakasserier och tystnadskultur och vi kommenterar inte enskilda personer och personalärenden. Arbetsmiljö är en fråga vi tar på största allvar och vi har starka och etablerade processer och rutiner för att hantera alla typer av arbetsmiljöfrågor” heter det i en skriftlig kommentar till SVT.

Efter granskningen har också Systembolagets uppdragsgivare socialdepartementet reagerat.

Mer om vittnesmålen och reaktionerna efter granskningen i klippet ovan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet