Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svedala kommuns senaste åtgärd för att hindra unga från att springa på taken, där en elev föll och avled i våras, är kameraövervakning. Foto: Arvid Grange / SVT

Takspringet på Kyrkskolan i Svedala bekämpas med kameror

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett dödsfall i våras, där en elev föll från ett av Kyrkskolans tak i Svedala, har kommunen beslutat att få slut på takspringet med hjälp av kameror.

– Jag tror att barn och unga alltid kommer ha en nyfikenhet och vilja utmana. Det här är ett komplement, säger Fredrik Aksell, skolchef på Svedala kommun.

Kameraövervakningen täcker enligt Fredrik Aksell omkring 80 procent av takens yta och ska kunna känna igen om en människa rör sig på taket. Då larmas väktare automatiskt.

När larmet går, finns det inte en risk att faran redan har inträffat?

– Jo. Så är det med all teknisk övervakning. Därför måste vi jobba mycket mer förebyggande.

Utöver satsningen på kameraövervakningen, som enligt Fredrik Aksell kostar omkring 150 000 kronor, anser han att merparten av arbetet bör fokusera på förebyggande åtgärder, som att informera och prata med barnen.

– Där behöver hela vuxensamhället ta sin del av ansvaret och upplysa barn och unga om att det finns en risk i det här beteendet.

I klippet berättar skolchefen Fredrik Aksell om kamerasatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.