Foto: TT/Scanpix

Nya sportchefen öppnar för Korpenspel

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 200 landskamper och runt 32 år på fotbollsplanen så har Therese Sjögran bestämt sig för att sluta spela fotboll på professionell nivå. Sista matchen blir under sommarens VM i Kanada. Efter det tar hon över rollen som FC Rosengårds sportchef, men öppnar samtidigt upp för Malmös korplag att göra årets värvning.

– Jag ser fram emot att få börja jobba med klubben på andra sidan plan, säger Therese Sjögran.

Hon är en idol för flera generationer fotbollsspelare. Som 20-åring debuterade hon i landslaget 1997 och har sedan dess spelat drygt 200 landskamper, fler än någon annan svensk fotbollsspelare.

Några fler lanskamper kommer det troligtvis att bli under VM i Kanada i sommar, som blir Therese Sjögrans sista insats som professionell spelare. Istället kommer hon att lägga tid och energi utanför plan, men med samma mål som tidigare, att få FC Rosengård att vinna de stora titlarna.

– Jag är glad att jag blir kvar i klubben. Det är klubben i mitt hjärta, säger hon under tisdagens presskonferens.

Tar över ett storlag

Sjögran tar över som sportchef för FC Rosengård efter 72-åriga Erling Nilsson som i vintras meddelade att han lämnar jobbet. Han lämnar bakom sig en klubb dit han värvat världsstjärnor som Marta och Ramona Bachman och som är favorittippade för att ta ytterligare ett Allsvenskt guld.

För Therese Sjögran kommer det att handla mycket om att upptäcka och värva nya unga talanger, men också om att ta med sig sitt kontaktnät som elitfotbollsspelare in på kontoret och inför nya värvningar.

– Hon tar med sig ett enormt kunnande. Har man spelat över 200 landskamper så kan man det här med fotboll, säger Erling Nilsson.

Drömvärvning för Malmös korplag

Men Therese Sjögran lägger inte fotbollsskorna helt åt sidan. Istället öppnar hon upp för många Malmölag att göra en drömvärvning.

– Jag vill ju spela korpen, men jag har inte fått några erbjudanden än, så vi får se om någon hör av sig, säger hon.

Varit Malmö troget

Förutom ett år i USA och laget Sky Blue FC så har Therese Sjögran spelat i Malmö sedan 2001. Hon har gått igenom två namnbyten, från Malmö FF till Ldb Malmö och vidare till dagens FC Rosengård, men staden och laggrunden har varit den samma.

– Vi har pratat ganska länge om detta och beslutet har växt fram hos mig, att efter VM är karriären slut, säger Sjögran.

I FC Rosengård är hon en stabil mittfältsklippa som varit en kugge i hjulet i satsningen mot Champions League. I årets upplaga av turneringen åkte laget ut efter två oavgjorda matcher mot Wolfsburg i semifinalen. Nu kommer Sjögran att fortsätta driva på den internationella satsningen från ett mer administrativt håll.

Therese Sjögran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.