Tidigare toppchef på Malmö kommun får höjt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta toppchef på Malmö kommun som i oktober 2016 tafsade på en kvinnlig praktikant och senare dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande har nu fått sitt straff förhöjt i hovrätten.

I tingsrätten dömdes mannen till 40 dagsböter à 350 kronor. Ett straff som hovrätten nu ändrar till 60 dagsböter à 850 kronor, totalt 51.000 kronor.

Det utdömda bötesbeloppet är nästan fyra gånger högre än det som tingsrätten fastslog i sin dom från april i år.

Hovrätten skriver att:

”Eftersom det varit fråga om ett sexuellt ofredande som innefattat en fysisk kontakt bör antalet dagsböter sättas högre än vad tingsrätten gjort”.

Rätten var oenig

Rättens ordförande förespråkade en friande dom för den före detta chefen. Hon skriver i sin bedömning att beröringen sedd för sig inte kan anses ha haft en tydlig sexuell karaktär.

Den före detta chefen dömdes trots allt och skall förutom dagsböter också betala 6.200 kronor i skadestånd till kvinnan som utsatts för det sexuella ofredandet.

Tafsade på kvinnan under personalfest

Det var under en personalfest som chefen och praktikanten ska ha suttit bredvid varandra och pratat som chefen ska ha antytt att han kunde hjälpa praktikanten att få ett jobb inom organisationen när kvinnans praktik var slut.

Det var i samband med det som den före detta chefen ska ha tagit ett grepp om kvinnans lår, närmare skrevet än knäet, och med tummen på insidan av kvinnans lår. Kvinnan protesterade då och gjorde sig fri från mannens grepp och lämnade sin plats.

Den före detta chefen förnekade brott i samband med tingsrättsdomen. Även i hovrätten ville han att åtalet skulle ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.