Foto: SVT Akrivbild

Tillåtet ta vatten ur Helge å

Uppdaterad
Publicerad

Trots extremt låga vattenflöden gör nu Länsstyrelsen undantag för djurbönder att hämta vatten ur Helge ås huvudfåra till foderproduktion.

På onsdagen gick Länsstyrelsen Skåne ut med ett generellt förbud att hämta ytvatten ur  sjöar , åar och bäckar för de som saknar tillstånd. Nu gör man ett tillfälligt undantag för att bönder inte ska tvingas till  nödslakt eftersom foder saknas till djuren.

– Helge å är Skånes största vattendrag och vi bedömer att det just nu inte är någon akut risk ur ekologisk synpunkt med begränsade vattenuttag. Det innebär att vi kan underlätta för djurbönderna i nordöstra Skåne, skriver landshövding Anneli Hulthén i ett pressmedelande.

Rekommendationen gäller under förutsättning att uttagen inte negativt påverkar verksamheter som har tillstånd att nyttja vatten, påpekar länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet