Foto: SVT/förundersökning

Ordningsvakten Tina om skräcken på Malmö C: ”Jag var inställd på att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen kom in på Malmö central och sa att han skulle spränga en bomb. Ordningsvakten Tina Brindstedt ställde sig framför mannen för att han inte skulle spränga bomben i folkmassan.
– Jag tänkte hellre att vi dör än femtio andra, säger hon.

Den 10 juni kommer en man in på Malmö central med två väskor. Han är hotfull och säger till flera personer att han har vapen och sprängmedel i sina väskor.

– Min telefon ringde hela tiden. Vi var de första på platsen, säger Tina Brindstedt. 

Tina och hennes kollega kommer in genom portarna och möts av mannen. Då tar de beslutet att gå nära honom.

– Jag försökte hela tiden prata med honom. Jag tror att om man är lugn själv så kommer det leda till att han blir lugn, säger Tina Brindstedt. 

Inser att hon kommer dö

När Tina pratar med mannen skriker han flera gånger att han har en bomb och ett vapen och att han tänker använda det. Tina tänker då att hon inte kommer överleva händelsen.

– Man får ett lugn i kroppen. Det första jag tänkte på var att jag inte hade pratat med mamma på länge. Sedan, utan att prata med varandra, tar jag och min kollega beslutet att stå nära mannen, för hellre att vi dör än femtio andra, säger hon.

Polisen kommer

På bilder från en kroppskamera som Tina bär syns det hur hon pratar lugnt med mannen. Sekunderna efter hörs polisen skrika och sedan kommer skotten.

– Jag är så glad att polisen kom, då kände jag verkligen att nu kommer det lösa sig, säger Tina Brindstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man skjuten på Malmö C

Mer i ämnet