Regionledningen avsätter ett antal miljoner kronor till skånsk coronabekämpning. Regionstyrelsens ordföranade Carl-Johan Sonesson (M) befarar att läget blir värre. – Därför tycker vi det är viktigt att vi avsätter rejäla resurser, säger han. Foto: Bernard Mikulic

Tiotals miljoner till skånsk coronabekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningen avsätter ett antal miljoner till coronabekämpning. Beskedet kom när regionsstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i Kristianstad på tisdagen. Region Skåne inför också restriktioner för de anställdas resande. 

I Skåne finns just nu 25 konstaterade fall av coronaviruset medan det i Stockholmsområdet och i Danmark finns betydligt fler.  

Eftersom Skåne ligger mitt emellan, befarar regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) att läget här kan förvärras.  

– Därför tycker vi det är viktigt att vi avsätter rejäla resurser. 

Tas från välfärdsmiljonerna

Pengarna ska tas från de så kallade välfärdspengarna till kommuner och regioner, som riksdagen beslutade om för en tid sedan. 

– Redan nu vet vi att det kommer att bli ett antal tiotals miljoner kronor.  

Enligt Carl-Johan Sonesson finns det mycket som pengarna kan användas till. 

– Det kan ju vara skyddsutrustning och saker som kostar pengar när man smittspårar. Det kommer ju att komma en nota bakefter, och det måste vara skönt för vården att veta att det finns pengar, så att man inte behöver ta från andra vårdområden. 

Avråder från resor och möten

Enligt ett beslut av regiondirektör Alf Jönsson, bör de anställda endast genomföra möten och resor som är absolut nödvändiga. Mötena bör i stället bör ske på distans. 

Kurser, utbildningar och verksamhetsbesök bör också senareläggas, enligt beslutet som fattades på tisdagen. Restriktionerna gäller till och med 30 april, men kan komma att förlängas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet