Polisen på plats i stadsparken i Lund, där flera pistolrån ägt rum. Foto: Mikael Nilsson

Tonårspojkar bakom flera pistolrån i Stadsparken i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I våras skedde fem personrån under en och samma kväll i Stadsparken i Lund. Polisens utredning visar att två tonårspojkar beväpnade med en kolsyrepistol låg bakom rånen.

– Det känns bra att vi nu kunnat klara upp dessa ärenden säger lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson i ett pressmeddelande.

Flera rån i centrala Lund i våras har nu klarats upp av polisen. Ett gripande i Eslöv kunde knyta två tonårspojkar till både rånen i Lund och ett i Arlöv. En av pojkarna döms nu till sluten ungdomsvård för rånen, den andra frias eftersom han inte var straffmyndig när rånen i Lund begicks.

– Vi har fler rånutredningar igång, och jobbar oförtrutet på med dem. Vi ska förhoppningsvis inom kort kunna slutföra även dessa. När det är ungdomar med i bilden får man dock räkna med att det kan ta lite extra tid, säger lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson i ett pressmeddelande.

Kväll fylld av rån och hot

Enligt polisen drabbades 11 personer av tonåringarnas rånräd kvällen den 18 mars.

Vid 18.45-tiden rånas en ung man på Banvägen i Arlöv. Han hotas med pistol och blir slagen av två gärningsmän och avtvingad kläder. Efter rånet beger sig gärningsmännen till Stadsparken i Lund och vid 19.45 hotar de en ung man med pistol. När det visar sig att mannen inte har några pengar på sig avbryts rånet och männen beger sig vidare.

Kort därefter stoppas ytterligare en man och en kvinna. Tonårspojkarna hotar även dem med pistolen, som enligt polisen visar sig vara en kolsyrepistol. Inte heller i detta fallet får gärningsmännen med sig några pengar.

Ytterligare ett par stoppas i parken av rånarna. Den här gången kommer de över en mobiltelefon, ett av offrens plånbok och ett par hörlurar.

Flera hotas

Därefter beger de sig till utegymmet i Stadsparken, där en man som tränar hotas. Rånarna rotar igenom mannens väska, men hittar inget av värde och fortsätter vidare genom parken.

Nästa anhalt är skateparken. Där stöter de på fyra yngre män på skateboard. Rånarna hotar dem med pistol och misshandlar en av ungdomarna. De får med sig pengar och en mobiltelefon samt slår sönder en kamera som tillhör ett av offren innan de hotar att skjuta dem. Rånet avbryts när två cyklister närmar sig platsen och gärningsmännen flyr platsen till fots.

Döms till ungdomsvård

Enligt polisen är den ena gärningsmannen en 16-årig pojke som var 15 år gammal när brotten inträffade. Han dömdes den 9 juli för 4 fall av rån och 4 fall av rånförsök samt skadegörelse till 1 års sluten ungdomsvård av Lunds tingsrätt. Enligt domen är straffvärdet 6 års fängelse, men på grund av hans låga ålder blir det sluten ungdomsvård.

Den andra gärningsmannen var 14 år gammal vid de första brotten och därmed inte straffmyndig. Han åtalades för rånet i Eslöv eftersom han fyllt 15 vid genomförandet, men frikänns av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.