”Han hjälpte säljaren med nya påhittade intyg”, säger köparen ”Maria”. Foto: Fredrik Svenningsson/Fanny Berg

Toppmäklaren sålde två bostäder – samma falska intyg användes

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklaren hävdade att lägenheten var renoverad i toppskick med all dokumentation på plats. Men intyget för badrumsrenoveringen var falskt.

– Mäklaren hjälpte säljaren med påhittade intyg, säger ”Maria”, som köpte våningen tillsammans med sin man.

Efter att ”Maria”, som egentligen heter något annat, köpt en nyrenoverad lägenhet i Slottstaden i Malmö tillsammans med sin man upptäckte de att intyget var en bluff.

– På intyget fanns namnet på en firma som inte existerar, säger hon.

Toppmäklaren i Malmö

Toppmäklaren på Bjurfors sålde lägenheten till ”Maria” och hennes man i mars i år och efter upptäckten av det falska intyget kontaktade de mäklaren direkt.

– Då fick vi ett ”oj, herregud” av mäklaren i ett mejl.

Mäklarens svar skickades på mejl den 23 mars. Då försökte han samtidigt sälja en annan lägenhet i Slottstaden med samma falska intyg, som han hade fått kännedom om genom bostadsrättsföreningen. Det enda som skiljer dokumenten åt är datumen.

– Då blir det ju än mer uppenbart att detta är ett falsarium av dokument som används vid flera bostadsaffärer, säger ”Maria”.

Hjälpte säljaren

Efter att mäklaren fått kännedom om det falska intyget på ”Marias” bostad startade en frekvent mejlkontakt mellan henne, säljaren och mäklaren.

– Mäklaren fortsatte att hjälpa säljaren med nya påhittade intyg, säger hon.

När ”Maria” och hennes man reagerat på det falska intyget skickade mäklaren plötsligt ett nytt intyg med en aktiv firma – samma hantverkare ska ha utfört jobbet.

– Då sa mäklaren något om att hantverkaren bytt firma och av misstag skrivit in sitt gamla företag. Men som fastighetsmäklare måste man ju reagera på detta, säger ”Maria.”

Har tagits ur tjänst

Enligt fastighetsmäklarlagen ska en mäklare vara en opartisk mellanhand mellan köpare och säljare i en bostadsaffär.

– Vi upplever inte att mäklaren varit opartisk i denna affär eftersom han fortsatte hjälpa säljaren med falska intyg, säger ”Maria.”

SVT Nyheter Skåne har kontaktat mäklaren för en intervju men han hänvisar till sin chef på Bjurfors.

– Vi ska inte ha med falska dokument att göra och enligt lagen så ska en fastighetsmäklare vara opartisk. Detta är en del vi måste utreda vidare och även lämna över till Fastighetsmäklarinspektionen, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.

Enligt Mattias Larsson har mäklaren tagits ur tjänst till följd av SVT Nyheter Skånes granskning.

”Maria” och hennes man har valt att inte häva köpet trots en viss oro.

– Vi har känt en stor osäkerhet i vad detta hade kunnat bli i det långa loppet, säger ”Maria.”

SVT Nyheter Skåne har sökt säljaren till lägenheten som menar att han inte sysslar med fabricerade intyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet