Det var en panikstämning i början på pandemin vilket gjorde att man målade upp en överdrivet dyster bild, menar Stephan Müchler. Foto: SVT.

Tre ljusglimtar i skånska näringslivet trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin såg flera experter en mörk framtid ekonomiskt för många företag. Men riktigt så illa som det förutspåddes har det inte blivit.

– Det är betydligt ljusare än vad vi tänkte när det här satte igång, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelkammaren.

Jämfört med juli förra året har antalet konkurserna minskat med nio procent i Skåne.

– Många verksamheter fungerar ändå. Man har öppnat upp samhällen och efter nedstängning på ett par veckor så har man kommit igång igen, säger Stephan Müchler.

Coronavirus i Skåne

Nytt konsumtionsmönster

Efter att ha pausat vissa beteenden som att gå ut och äta har vi istället börjat konsumera produkter som passar vårt nya beteende. En grej är exempelvis utrustning för videokonferenser.

– Vi ändrar beteendet lite grann. I och med det ändrar vi vårt konsumtionsmönster, förklarar Müchler.

– Alla sådana här kriser gör att man omprövar. Man hittar nya, mer effektiva lösningar och man sparar på saker som man trodde man behövde.

Fler nystartade företag

Andelen nystartade företag ökade med nio procent i juli. Det kan förklaras med att många har tvingats att starta nytt företag för att man inte har något annat och att det är enda chansen.

– Man kanske har gått och närt en dröm om att starta eget och nu tänker man att det är nu eller aldrig så då startar man, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelkammaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet