Det var i april 2011 som en 14-årig flicka anmälde att hon utsatts för en gruppvåldtäkt på Ribersborgsstranden i Malmö. Foto: SVT/Arkiv

Tre män frias från misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

För tolv år sedan inträffade händelsen då 14-årig flicka menade att hon utsatts för en gruppvåldtäkt under en festkväll på Ribersborgsstranden i Malmö. Efter en dna-träff i år kunde tre män i 30-årsåldern åtalas för det grova brottet.

På tisdagen friades männen. Enligt tingsrätten är åklagarens utredning inte tillräcklig för att döma dem.

Under festkvällen 2011 ska flickan ha varit berusad och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, och inte kunnat värja sig mot förövarna som använt våld och tvång, enligt åklagaren.

Trots att spår säkrades kunde ingen misstänkt knytas till brottet och utredningen lades ner.

Men i början av 2023 återupptogs förundersökningen och i maj åtalades tre män. Detta sedan två av dem gripits efter en grov misshandel på Nydala i Malmö – och dna från en av dem kunde knytas till bland annat de underkläder som flickan bar den aktuella kvällen.

När det kommer till de två andra männen är det inte dna-spår som har föranlett brottsmisstankarna.

Bevisningen ”inte tillräcklig”

Åklagare Lina Wictor har yrkat på fängelsestraff för grov våldtäkt mot barn. På tisdagen föll domen i Malmö tingsrätt, och alla tre friades.

Rätten har kommit fram till att männen har genomfört samlag och andra sexuella handlingar med målsäganden men att bevisningen, som till stora delar bygger på äldre videoinspelningar med flickan och hennes vänner, inte är tillräcklig för att de ska dömas för brottet.

– Det är inte heller bevisat att de hade skälig anledning att anta att målsäganden var under denna ålder (15 år, reds. anm.), enligt den lag som gällde 2011. Slutligen är det inte bevisat att de sexuella handlingarna genomfördes med våld eller att flickan var så berusad att hon enligt dåvarande lag befann sig i ett hjälplöst tillstånd, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Två av männen var 17 år och en 19 år när festen på stranden ägde rum. De har hela tiden nekat till brott.

SVT Nyheter har sökt kammaråklagaren, som inte är tillgänglig för en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten och sexualbrottsexperten Ulrika Rogland berättar hur lagstiftningen förändrats för våldtäkter mellan 2011 och 2023. Foto: Arkiv/Petra Hultman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.