Kjell Birgersson, Bengt Olsson och Per Jakobsson berättar i klippet hur de sett stranden förändras – och hur de ser på de olika åtgärderna som testas. Foto: SVT

De har sett stranden i Ystad förändras

Publicerad

Bengt Olsson och Per Jakobsson har bott i Ystad i hela sina liv. De har genom åren sett stranden ätas upp av vågorna. De och kompisen Kjell Birgersson resonerar om vad kommunens nya metoder för att stoppa erosionen kan ge för effekt.

– Jag har bott här i 73 år och visst är stranden större än när jag var barn, säger Bengt Olsson.

Vi träffar honom, Per Jakobsson och Kjell Birgersson under en promenad i Ystad sandskog. De hoppas alla att kommunens nya försök ska hjälpa, men är samtidigt skeptiska till den långsiktiga effekten.

– Det är svårt att veta vad man ska tro om planteringarna, men om havsnivån stiger så tror jag att vattnet att tar dem också, säger Per Jakobsson.

Olika åsikter

Kjell Birgersson, som flyttade till Ystad 2013, har märkt att strandens tillstånd är ett återkommande samtalsämne bland vänner och bekanta.

– Det finns ju en del olika åsikter om vad som är bra eller dåligt. Till exempel gällande kostnaden för att bekämpa stranderosionen, men själv tycker jag att man måste ju ändå prova olika strategier, säger Kjell Birgersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.