Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trelleborgarna möts av allt fler nazistiska budskap

Publicerad

Allt fler flygblad och affischer med nazistiska budskap har dykt upp i Trelleborg den senaste tiden. Enligt den antirasistiska tidningen Expo har det skett en markant ökning de senaste två åren.

– Från att ha varit nästan obefintligt innan har vi sett en rejäl ökning av nazistiska aktiviteter under 2016 och 2017, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Med aktiviteter menas att tidningen har mätt bland annat möten, flygblad, affischer och manifestationer. I Trelleborg är det partiet Nordiska motståndsrörelsen som fått ett fäste.

– Det krävs inte att de är så många för att det ska märkas i ett lokalsamhälle. Under 2017 räknade vi till 44 aktiviteter i Trelleborg, säger Daniel Poohl. Men det är mycket jämfört med tidigare.

Gränsar till hets mot folkgrupp

Polisen i Trelleborg bekräftar ökningen och menar att de budskap som Nordiska motståndsrörelsen delar ut i både villakvarter och på köpcentrum gränsar till hets mot folkgrupp.

– Det är en balansgång att skydda det fria ordet och att se till att det inte väger över till att bli brottsligt, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

Han berättar att polisen har en organisation som bygger på att det är valår i år.

– Vi gör hotbildsbedömningar i allt från extremvänstern till extremhögern, så vi håller ett extra öga även på den ökande nazistiska närvaron, menar Mats Rindborn Grahl.

Demonstration på Stortorget

Imorgon lördag kommer det att hållas en demonstration på Stortorget mot den senaste tidens utveckling. Arrangörer är Ung vänster, men den är tänkt för alla som vill delta.

– Vi vill att demonstrationen blir så folklig som möjligt, så alla är välkomna oavsett partifärg, säger Nicole Voigt som står bakom manifestationen.

Hon har mött många som känner obehag inför de budskap som Nordiska motståndsrörelsen sprider i Trelleborg.

– Nazister syns på öppen gata i Trelleborg. De sätter upp klistermärken och delar ut flygblad, vilket oroar många, menar hon. Nazismen blir mer och mer normaliserad och jag är orolig hur det ska sluta.

Nicole Voigt från Ung vänster menar att klistermärken och flygblad från NMR oroar befolkningen i Trelleborg. På lördag är hon en av dem som demonstrerar. Foto: Linda Ekström

NMR uppmanar till debatt

SVT Nyheter har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen. Deras presstalesman Pär Öberg tillbakavisar kritiken om att partiet skulle vara hotfulla i sina kampanjer, och menar att lördagens demonstration är onödig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer