Kommunstyrelseordföranden Ann Kajson Carlqvist (M) i talarstolen vid måndagens fullmäktige, där hennes arvode sänktes kraftigt jämfört med i december. Det landade på hundra procent av arvodet för en riksdagsledamot, det vill säga 71 500 kronor i månaden. Foto: Trelleborgs kommun och TT

Nytt beslut om arvoden i Trelleborg – kraftig sänkning för Ann Kajson Carlqvist

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktige i Trelleborg beslutade på måndagskvällen om nya arvoden för politikerna – för andra gången på kort tid. Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) får sitt arvode fryst till 71 500 kronor. Men det var inte arvodesberedningens ursprungsförslag som vann. Styret drev igenom sitt eget.

Det förra arvodesbeslutet i Trelleborg togs i december och blev omedelbart ifrågasatt. Det stack speciellt i ögonen att kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist skulle få en höjning med 75 procent till 125 000 kronor 2024, samtidigt som ekonomin för gemene man försämrats. 

När beslutet överklagats och det stod klart att det fanns risk för jäv, då berörda politiker deltagit i beslutet, backade styret. Beslutet revs upp, och arvodesberedningen fick i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till fullmäktigemötet i februari. 

Ordföranden överkörd

Riktigt så enkelt gick det dock inte. Vid arvodesberedningens möte den 17 februari var det nya förslaget klart. Ordföranden Sven Lindkvist (S) fick då se sig överkörd av styrets representanter i beredningen. Styret, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, skickade i stället fram sitt eget förslag till fullmäktige.

Eniga kring ordföranden

I båda förslagen fryses höjningen till Ann Kajson Carlvist till hundra procent av arvodet för en riksdagsledamot, det vill säga 71 500 kronor i månaden. 

Det som skiljer förslagen är hur pengarna fördelas. Styret ansåg att arvodesberedningens förslag favoriserar oppositionen. Omvänt anklagades styret för att svika de löften om insyn.

– En stor stötesten för oss har varit insynsplatserna med ett arvode på tio procent, sa Helmuth Petersén (SD) i den långa debatten.

Hätsk debatt om pengaflytt

Valberedningens ordförande Sven Lindkvist (S) var upprörd:

– Kvart i tolv ändrade ni förutsättningarna. Styret flyttade 858 000 kronor från oppositionen till sina egna ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande.

Under kvällen debatterades flera alternativa förslag, men strax efter 22.30 hade styrets förslag röstats igenom.

Trots att arvodesbeslutet revs upp, fortsatte protesterna i Trelleborg – se videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mötet beslutade att lämna in ett medborgarförslag att frysa politikernas arvoden. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.