Eftersom Adhd-kliniken är placerad i Danmark kan Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, inte granska patientfallen där. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trots larm om övermedicinering – Adhd-kliniken utreddes aldrig

Publicerad

Det svenskägda företaget Adhd-kliniken i Köpenhamn undgår granskning. Eftersom företaget ligger i Danmark, kan svenska myndigheter inte granska verksamheten.

2019 larmade apotekspersonal om att ägaren till Adhd-kliniken skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till flera patienter. Ivo beslutade sig för att granska läkaren och begärde ut 35 patientfall för granskning. 

Men eftersom 29 av de utvalda patienterna behandlades på Adhd-kliniken i Köpenhamn, kunde Ivo inte granska de patientfallen.

Läkaren fick kritik

Den svenska läkaren som äger Adhd-kliniken, äger också flera andra vårdföretag i Skåne. Ivos granskning av de sex patientfall som behandlats i Sverige, slutade med kritik:

I två fall skriver Ivo i sitt beslut att “/läkarens namn/ har möjliggjort en betydande högre dos än han ordinerat genom bristande kontroll av patientens behov av nya recept”. Han får också kritik för bristande dokumentation i två patientjournaler.

Kritiserades redan 2013

Men redan 2013 anmäldes han av apotekspersonal för “onormal förskrivning av läkemedel”. Då var det Socialstyrelsen som granskade läkaren och konstaterade att läkaren “varit alltför generös i sin förskrivning av narkotiska läkemedel.”

Trots att patienterna är svenska och recepten hämtas ut på svenska apotek, kan Ivo alltså inte granska den svenska läkarens verksamhet i Danmark.

Vi har velat intervjua Ivo om varför, men får bara svar i sms från Ivos presschef, Adam Alfredsson, att Ivo inte har möjlighet att utöva tillsyn i annat land. 

“Ögonöppnare”

I Ivobeslutet från 2021 skriver Ivo att “/läkarens namn/ har uppgett att Ivos granskning har varit en ögonöppnare för honom. /.../ Han avser kontrollera förskrivningen mer noggrant /.../”

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne svarar Adhd-kliniken om kritiken från Ivo:

“Det inte är helt ovanligt att man under ett långt yrkesverksamt liv, om man arbetar kliniskt i så stor omfattning som /läkarens namn/ har gjort med komplicerade psykiatripatienter, vid några tillfällen får kritik.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av granskningen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Qbtech

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet