Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av barnen på Äventyrsgården har flyttat både en och två gånger förut i olika omorganisationer. Hör flera föräldrar och Osbys kommunalråd i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Trots satsning förra året – nu lägger förskolan Äventyrsgården i Osby ner

Uppdaterad
Publicerad

I december invigdes nya utemiljöer på Äventyrsgården i Osby. Under onsdagen beslutade en enig kommunstyrelse att skolan stänger till höst.

– Det är helt barockt. Jag förstår det inte, säger Kim Branzell, en av föräldrarna som reagerat starkt på förslaget.

Ett förslag om att stänga förskolan var uppe i politiken redan i februari, men då beslutade politikerna i barn- och utbildningsnämnden att rädda Äventyrsgården.

Sedan dess har barn- och utbildningsnämnden i Osby avvecklats – detta eftersom de inte lyckades enas om besparingsåtgärder – och istället behandlades frågan av kommunstyrelsen.

Förskolan i Osby stängs

Daniel Landin (S) är tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen, sedan Niklas Larsson (C) avgick häromveckan. Onsdagens enade beslut om att stänga förskolan var väntat, enligt Landin.

– Vi har jättefina lokaler som vi i dag håller stängda medan vi fortsätter att bedriva förskola i betydligt sämre och mycket mer kostsamma lokaler på Äventyrsgården, säger Daniel Landin.

Planen är att alla barn och personal flyttar till nybyggda Rönnegården.

Bakgrunden till att kommunen behöver spara är minskat barnafödande och inflation.

I videoklippet får du träffa både barn och föräldrar på Äventyrsgården – och så får Daniel Landin frågan om den nya utemiljön på Äventyrsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.