Efter fem månader i Skåne – inga fårangrepp från vargparet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mycket tamboskap nu släppts ut på bete verkar det skånska vargparet än så länge fortsätta leva på vilt – länsstyrelsen har inte fått in information om något angrepp.

Det var i januari som två vargar för första gången i modern historia spårades gå tillsammans i Skåne. I februari konstaterades att de bildat ett revir vid Linderödsåsen.

Hanen i paret har tidigare angripit får vid två tillfällen i Skåne – han har kopplats till ett vargangrepp utanför Hässleholm och ett vid Haväng – men sedan han började gå tillsammans med tiken har de levt på vilt, enligt Tom Espgård som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vargen i Skåne

Huruvida det skånska vargparet fått valpar eller inte har Tom Espgård inget svar på.

– Det vet vi inte, om det blivit några valpar. Normalt sett så föds de andra veckan i maj så de borde vara födda nu i så fall.

Hur håller ni koll på om de får valpar?

– Det har vi ingen koll på egentligen. Vi har lite kameror ute i området som vargarna rör sig i och så får vi in tips från allmänheten. Vi får se om det fastnar något på kamerorna eller om det observeras något på annat sätt, säger Tom Espgård.

I videoklippet berättar Tom Espgård mer om risken för angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet