Det är troligt att Skåne snart för första gången på länge får sina första vargvalpar. Foto: Jan Collsiöö/TT

Skånska vargvalpar väntas om några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Det skånska vargparet går fortfarande tillsammans, uppger länsstyrelsen – och förmodligen får Skåne om några veckor sina allra första vilda vargvalpar i modern tid.

Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, berättar att man så sent som den 12 april tog DNA-prov från en angripen hjort där saliv från både hanen och honan i det skånska vargparet påträffades. Länsstyrelsen konstaterade då att paret fortfarande går tillsammans.

Och det kan mycket väl vara så att vargparet får valpar om några veckor, menar Nils Carlsson.

– Vi har inga indikationer som vi har sett – förutom att det är ganska troligt. De flesta vargar i par får valpar. Det brukar vara ganska säkert. Och då talar vi nånstans andra veckan i maj, säger Nils Carlsson.

Om de får valpar – vad kan vi förvänta oss då?

– Det är svårt att säga. Sedan vi konstaterade att de gick tillsammans har vi inte haft några angrepp på tamdjur. De har nästan uteslutande ätit hjort. Å andra sidan har ju många inte släppt fåren ännu. De släpps nu när gräset och värmen börjar komma. Håller de sig till vilda djur är det betydligt bättre än om de skulle börja gå på tamdjur.

Om vargarna skulle gå på tamdjur kan beslut om skyddsjakt bli aktuellt.

I videoklippet får du höra varför beslut om skyddsjakt försvåras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet