TV:n släckt för tusentals arabisktalande

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kunder drabbas när polisen stängt tv-kanaler som distribueras från det framgångsrika Malmöföretaget.

– Jag räknar med att sändningarna kommer igång snart. Åklagaren har överreagerat, säger advokat Lars Engström som företräder företagets anhållne ägare.

Kanalerna är nedsläckta

– Det gäller att åklagaren verkligen har på fötterna. Annars kommer staten hållas ansvarig för detta.

SVT Nyheter Skåne har fått bekräftat via en kund som köpt abonnemang med den aktuella tv-boxen att kanalerna nu är nedsläckta. ATN-boxen, som den heter, är en av de mest använda i arabiskspråkiga hushåll.

Misstänkts ha brutit mot upphovsrätt

Det Malmöbaserade företaget erbjuder omkring 2000 tv-kanaler till främst arabisktalande kunder i Sverige. Företagets tv-box säljs i många butiker i bland annat Malmö.

Enligt åklagaren ska tv-bolag ha anmält företaget för brott mot upphovsrätten. Tre män är anhållna misstänkta för brott mot upphovsrätten.

Anmäldes av TV-bolag

På tisdagen stängde polisen ner kanalerna för teknisk undersökning, enligt advokat Lars Engström. Det går inte heller att komma in på företagets hemsida på internet.

– Det skulle vara intressant att veta vilka tv-bolag som anmält. Min klients uppfattning är att han har fullt gällande rätt att distribuera kanalerna med licensavtal, säger han.

– Jag har känt denne man i många år. Han är mycket mån om att inte göra något fel.

Besöktes av handelsministern

Malmöföretaget har varit mycket framgångsrikt. Sveriges handelsminister var för något år sedan på studiebesök i lokalerna.

Företaget omsatte förra året nästan 50 miljoner kronor och har 25 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet