Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att undvika att vaccindoser kasseras samarbetar region Skåne och vaccinatörerna för att fördela de doser som håller på att bli gamla. Foto: TT/Victor Pandurescu

Tusentals vaccindoser slängs – så ska svinnet minska

Uppdaterad
Publicerad

När vaccinationsviljan i Skåne sjunker riskerar många vaccindoser att slängas. För att slippa detta har vaccinatörer och region Skåne hjälpts åt att fördela de doser som riskerar att bli dåliga.

Sedan mitten av maj har den fjärde vaccinationsfasen pågått i Skåne. I början var det nästan omöjligt att boka en tid och vaccinatörerna fick avvisa obokade besökare i dörren. Den senaste tiden har det dock varit svårt att locka den grupp som ännu inte har tagit sin första dos vilket medfört att vaccinatörer blivit tvungna att kassera doser.

– Vi har inte klarat att få ut alla doserna när allmänhetens vilja att vaccinera sig sviktar, säger Kenneth Kronohage som är delägare i den privata vaccinatören MACC.

9000 doser har slängts

Enligt statistik från region Skåne handlar det sammanlagt om cirka 9000 doser som man behövt kassera så här långt. Det är dryg en procent av de doser som funnits tillgängliga. Att det inte blivit fler kan delvis förklaras genom att regionen och vaccinatörerna nu samarbetar för att fördela doser mellan varandra innan de blir gamla.

– Regionen ser vem som beställer vaccin och kontaktar sedan beställaren och säger att det finns någon annan som har doser över. Så när vi har haft över så har vi transporterat till andra vaccinatörer och när någon annan har haft över har de transporterat till oss, säger Kenneth Kronohage.

Mer svinn när verksamheten förändras

Men risken finns nu att fler doser kommer att slängas. De privata vaccinatörerna kommer sluta ta emot personer som ännu inte fått första dosen redan den 20:e september. Istället kommer man, tillsammans med regionen, att jobba mer med uppsökande verksamhet på exempelvis större evenemang och där är det svårare att planera för den exakta mängden vaccin som behövs.

– Vi måste ju ta med oss lite extra vaccin. En uppsökande verksamhet där vaccinet tar slut är inte speciellt bra och det kommer att öka svinnet, säger Kenneth kronohage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet