Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Alriksson Sanell tog svart bälte i karate två år efter att han fått armar och ben amputerade. Se videon där han tränar med siktet inställt på Paralympics. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Två år efter sepsis – nu siktar Viktor Alriksson Sanell mot paralympics i karate

Publicerad

Viktor Alriksson Sanell fick en mycket aggressiv sepsis när han var 16 år gammal. Han svävade mellan liv och död och efter tolv veckor i koma vaknade han – utan armar och ben som blivit amputerade. Trots det har han lyckats ta svart bälte i karate och siktar mot Paralympics.

Två till tre gånger i veckan tränar Viktor från Staffanstorp på karateklubben i Dalby. Innan han blev sjuk i januari 2022 hade han brunt bälte och tränade för att få svart bälte. I januari 2024 återupptog han karaten.

– Träningen är ju lite annorlunda. Från dag ett har karateklubben här hjälpt och stöttat mig. Det har aldrig varit min tanke att jag inte skulle kunna fortsätta träna karate, säger Viktor Alriksson Sanell.

Paralympics

Se i videon ovan hur Victor sparkar, slår och brottas utan armar och ben.

Två år efter sepsisen har han svart bälte i karate. Träningen består av sparkar, slag och mycket brottning. Viktor är övertygad om hans karateträning som barn har varit mycket värdefull för hans rehabilitering. Han har gått ner 16 kilo i vikt och nu höjer han ribban.

– Målet är ju att komma med i Paralympics. Det är det första klubben berättade om när de kom till sjukhuset i Linköping att de håller på att gå kurser för att träna folk inför Paralympics. Sen dess har jag alltid haft det mindsetet att det ska bli Paralympics, säger Viktor Alriksson Sanell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet