Arkivbild Foto: TT/Björn Larsson

Två gäss döda av fågelinfluensa i Svedala

Publicerad

Två vilda gäss konstaterades vara drabbade av fågelinfluensa i Svedala. En förhöjd skyddsnivå råder i hela Sverige men Länsstyrelsen Skåne är inte oroliga.

– Det är ingen dramatisk ökning, utan det kommer några fall då och då, säger Charlotta Kamaterou, länsveterinär på Länsstyrelsen i Skåne.

Det är Svedala kommun som konstaterat att två vilda gäss som hittades döda vid Roslättsdammen var smittade med influensan.

Den förhöjda skyddsnivå som råder i hela landet innebär att tama fåglar ska hållas inomhus för att undvika att smittas. Att det med jämna mellanrum kommer dyka upp smittade vilda fåglar är inget som oroar Charlotta Kamaterou.

– Det är inget förvånande att vi hittar nya fall hos de vilda fåglarna, det är därför vi har utfärdat en förhöjd skyddsnivå, säger hon.

Tidigare i höst bekräftades fågelinfluensa på en gård i Mörarp i Helsingborg. Alla hönsen på gården avlivades och kremeradas då. jordbruksverket beslutade även om den höjda skyddsnivån i landet som ännu gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.