Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malmöborna Fatou Marie, Amelia Espitia och Nilofar Rashidis tankar och erfarenheter om skönhetsoperationer i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Nilofar från Malmö om skönhetsingrepp: ”Jag känner mig säker”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 12 skönhetskliniker i Skåne får svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Två av dem har det senaste året förbjudits att fortsätta utföra estetiska ingrepp och behandlingar.

Ivo genomförde under 2022 tillsyn av 33 skönhetskliniker i landet som utför estetisk kirurgi eller estetiska injektionsbehandlingar. Hos samtliga hittades brister.

Enligt Ivo-granskningen förekom på flera kliniker att estetiska injektionsbehandlingar utförts av personal som saknar rätt legitimation som krävs. Ivo hittade även brister i läkemedelshantering, dokumentation, ledningssystem och basal hygien.

Tolv av de granskade klinikerna är skånska, och en klinik i Malmö och en i Lund utförde estetisk kirurgi utan rätt legitimation. Ivo beslöt att stänga båda då de bedömdes vara en påtaglig fara för patienternas liv och hälsa.

Känner sig säker

Nilofar Rashidi från Malmö har använt botox.

– Det finns alltid risker med allt. Jag kollade upp att det är någon som är legitimerad. Det är faktiskt en läkare som gör det. Jag känner mig säker, säger hon.

I klippet ovan berättar ger några Malmöbor sin syn på skönhetsingrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.