Tyskar letar operatalanger i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Svenska operasångare har svårt att få arbete i Sverige. Idag kom för första gången tyska operaagenter till Malmö för att leta svenska sångare.

– En jättebra idé, tycker operasångerskan Signe Lind, som var en av åtta sångare som fick chansen att visa upp sig för de tyska gästerna.

Det är arbetsförmedlingen Kultur i Malmö som bjudit in tre tyska operaagenter. I Tyskland är operaintresset stort och det finns operahus i många städer.

Eva Rydén är utbildad vid musikhögskolan i Salzburg, men har ibland haft svårt att försörja sig som operasångerska i Sverige. Idag kom hon till konserthuset i Malmö i hopp om jobb i Tyskland. Hon klagade på en envis förkylning.

– Men nu, minuterna för provsjungningen, försöker jag bara hitta kraften, finna lite ”nu jäklar”.

Under hennes framträdande antecknade de tyska gästerna flitigt. Men de kunda inte erbjuda jobb omedelbart.

– Vi vill se alla åtta först, sa Florian Fellner från Hambrug. Men konkurrensen är stenhård i Tyskland. Även många tyska sångare går arbetslösa.

Det är första gången som arbetsförmedlingen Kultur valt att föra samman tyska operaproffs med svenska sångare på hemmaplan, i Malmö.

– Vi hoppas att några av de här åtta som sjunger idag ska få jobb, säger Birgitta Johansson, chef för AF Kultur. Men konkurrensen är stenhård.

Signe Lind har sex års högskoleutbildning inom musik, och har haft många jobb på Malmö musikdramatiska teater. Men hon skulle gärna jobba i Tyskland också.

– En jättebra idé att bjuda hit dem. Annars skulle jag få provsjunga på tre olika ställen i Tyskland, det blir dyrt och tidskrävande. Nu kunde jag ta cykeln hit.

Werner Kleinfeld från den tyska motsvarigheten till AF Kultur sammanfattade läget för världens alla operasångare.

– I artistbranschen måste du vara bäst. Det är förutsättningen för att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.