Ubåtskaptenen Peter Madsen lämnar Köpenhamn torsdagen 10 augusti med svenska journalisten Kim Wall ombord. Foto: TT

Ubåts-Madsen ville fixa något ombord – innan han lät sig räddas

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslöjas nya detaljer i dansk press om Peter Madsens sista sekunder ombord på ubåten Nautilus efter svenska journalisten Kim Walls försvinnande.

Helsingör Dagblad har intervjuat tre av de fyra personer som upptäckte ubåten Nautilus fredagen 11 augusti. Vännerna var ute till sjöss i en motorbåt för att fiska när de siktade utbåten vid 10.30-tiden i närheten av Drogdens fyr i Kögebukten.

De ringde polisen och satte kurs mot utbåten. När de befann sig omkring fyra meter från Nautilus kom Peter Madsen upp i ubåtens torn.

Mordet på Kim Wall

LÄS MER: Polisen om Wall och Madsen: ”Haft en professionell kontakt”

Kaptenen bad dem vänta

Vännerna ropade till Madsen och frågade om han var okej.

– Ja, men kan ni vara vänliga att ligga stilla, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt, svarade Peter Madsen.

Därefter ska ubåtsentusiasten Madsen ha försvunnit ned i båten. Efter någon minut kom han upp igen och gav dem tecken att komma närmare.

LÄS MER: Polisen: ”Vi letar efter en död person”

Sjönk på några sekunder

Några sekunder senare sjönk Nautilus och Peter Madsen hamnade i vattnet. På väg mot land förklarade utbåtskaptenen för sina räddare att han förgäves hade försökt reparera ventilen till ballasttanken. Polisen har efter sina undersökningar bekräftat att ubåten sänkts med flit.

Det är också för personerna som upptäckte ubåten som Madsen uppgett att den svenska journalisten Kim Wall blev satt i land vid 22.30-tiden torsdagen den 10 augusti på Refshaleön i Köpenhamn.

LÄS MER: Familjen vädjar: Snälla! Låt oss få veta vad som hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet