Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olha Kiz förväntar sig att få börja som undersköterska och så småningom åter igen kunna få en tjänst som radiolog. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Ukrainsk vårdpersonal snabbutbildas: ”Vill jobba på sjukhuset i Lund”

Publicerad

Ukrainsk vårdpersonal som flytt till Sverige utbildas för att kunna bli behjälplig i svensk sjukvård. Radiologen Olha Kiz flydde från kriget i Ukraina och vill kunna jobba på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Sophiahemmets Högskola har inlett en distansutbildning för ukrainsk vårdpersonal. Tanken är att lära ut svenska vårdlagar, rutiner och det svenska språket.

En av de 44 studerande är Olha Kiz som arbetat som radiolog i åtta år i hemlandet.

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Det betyder väldigt mycket att kunna göra det här. Jag kan bidra med min specialistkompetens och vill jobba på sjukhuset i Lund så småningom. Men jag vet att det är en lång väg dit, säger hon.

I videon hör du Olha Kiz berätta om vägen tillbaka till läkaryrket.

Ta till vara på kunskapen

Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige och finansieras genom bidrag på en dryg miljon från Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det finns hundratals ukrainska läkare och sjuksköterskor på flykt i Sverige med oerhört viktigt kompetens. Den här utbildningen kommer ge dem teori, praktik och utbildning i svenska språket så de snabbt kan komma in och bidra till svensk hälso- och sjukvård, säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets Högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet