• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Pyk bedriver fårskötsel på Ravlunda skjutfält, vid Haväng. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ulf i Ravlunda vaktar sina får med bössa

Publicerad

För några år sedan dog ett 70-tal av hans får i en vargattack. Med ett nyetablerat revir i området är Ulf Pyk oroad för fler attacker.

– Jag sitter och passar här ute och då har jag en bössa med mig, säger Ulf Pyk till SVT Nyheter Skåne.

I mitten av februari kom beskedet att Skåne fått sitt första vargrevir i modern tid, i ett område vid Linderödsåsen. Länsstyrelsen har uppmanat fårägare i området att sätta upp viltstängsel – men alla ser inte det som ett alternativ.

”Enorm kostnad”

Ulf Pyks sammanlagt 1 000 fårtackor går på Ravlunda skjutfält, med havet som granne. För att skydda djuren från varg uppskattar Ulf Pyk att han skulle behöva sätta upp 2.5 mil viltstängsel som delvis går ut i havet – något som, om det överhuvudtaget skulle godkännas av Försvarsmakten som äger marken, skulle kosta flera miljoner kronor.

– Det tycker inte jag är rimligt. Det är en enorm kostnad, säger han.

Oro för valpar

Förutom den stora vargattacken för några år sedan då Ulf Pyk miste 70 av sina får, angreps besättningen även i november då fyra får dödades och sex skadades. Ulf Pyk är orolig att attackerna ökar om vargparet i Skåne får valpar och att det till slut inte ska gå att ha får på Ravlunda skjutfält.

– Man skulle rent teoretiskt kunna ha sådana kamphundar som man har som fårhundar i Balkanländerna, som väger 90 kilo. Men då skulle knappast någon turist våga gå ut här – för de hundarna är ju också aggressiva mot andra, säger Ulf Pyk.

Håller utkik med bössa

Som läget är just nu lägger han en hel del tid på att passa sina får. Då antingen sitter han i bilen eller går runt på fältet och håller utkik efter varg.

– Och då har jag en bössa med mig – för jag får skydda djuren, säger Ulf Pyk som än så länge inte stött på någon varg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer