• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kostnaden för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel har fått en del fårägare att avstå. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Länsstyrelsen om vargstängsel: ”Det är jättesvårt”

Uppdaterad
Publicerad

På en del ställen kan det vara knepigt att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, medger länsstyrelsen.

– Det är svårt om man har som Ravlunda en väldigt lång sträcka mot hav – men det finns rovdjursavvisande stängsel som man kan lägga i vatten, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Förutom kuststräckan ser fårägaren Ulf Pyk även det faktum att Ravlunda skjutfält ägs av Försvarsmakten som ett hinder för uppsättning av rovdjursavvisande stängsel. Likaså hur mycket det skulle kosta att sätta upp 2.5 mil stängsel.

– Ja, jag vet inte just den specifika situationen. Det får vi kanske titta på och se vad man kan hitta för lösning, säger Mikael Bengtsson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Fårägare kan få mer ersättning

Kostnaden för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel har fått en del fårägare att avstå.

– Jag har fått signaler från vissa fårägare att det blir för dyrt, säger Mikael Bengtsson.

Från den 1 mars i år kan länsstyrelserna välja att ge 100 procent ersättning till fårägare som sätter upp rovdjursavvisande stängsel, efter ett beslut från regeringen. Men det innebär inte nödvändigtvis att fårägarna kommer få full ersättning, understryker Mikael Bengtsson.

– Det är ju fortfarande i mån av medel. Därför kan det dels ske en prioritering i vilka områden man beviljar bidrag och dels är det också en fråga om man ska dela upp bidragen på flera och ge en lägre procent. Det är det man har att välja mellan om medlen inte höjs, säger Bengtsson.

”Stängsla en hage”

En lösning skulle kunna vara att man stängslar in en av sina hagar, menar Bengtsson.

– Och då om en vandringsvarg går i trakten så har man i alla fall en hage som är rovdjurssäkrad där man kan ha sina djur.

Men det är ju ingen lösning om man bor i ett revir?

– Nej, då har man ju varg hela tiden. Det är ett problem – men, som sagt, vi har möjlighet att ge bidrag för stängsel och vi behandlar de ansökningar som kommer in och prioriterar de ansökningar där det finns varg i området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Pyk bedriver fårskötsel på Ravlunda skjutfält, vid Haväng. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer