Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem ungdomar döms för gruppvåldtäkt i park i Malmö Foto: TT/Linda EkströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fem ungdomar döms för brutal gruppvåldtäkt i park i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fem ungdomar döms för en grov våldtäkt mot en ung kvinna i centrala Malmö i höstas. En 18-åring döms till fem års fängelse, tre 17-åringar döms till sluten ungdomsvård i mellan 10 och 13 månader och en 15-åring får ungdomsövervakning. Våldtäkten avbröts av en polispatrull.

– När det gäller 18-åringen tas ingen hänsyn till åldern när det är ett så allvarligt brott så därför döms han som en vuxen person, säger rådman Håkan Olaussen.

Kvinnan var på väg från Triangelns station en kväll i oktober 2022. Ett killgäng följde efter kvinnan genom centrala Malmö och tvingade in henne i Kungsparken.

Där blev hon utsatt för en brutal våldtäkt med inslag av våld och förnedring, enligt kvinnas advokat. Våldtäkten upptäcktes av en passerande polispatrull som grep fem ungdomar i åldrarna 15 till 18 år.

15-åringen döms till ungdomsövervakning i ett år.

– Det innebär bland annat att han inte få vistas utomhus på helgnätter och måste genomgå drog och alkoholkontroller. Ett års ungdomsövervakning är ett maximum. Det är en ingripande påföljd om man är 15 år, säger rådman Håkan Olaussen.

Högt skadestånd

De fem ungdomarna döms också till att tillsammans betala ett skadestånd på drygt 300 000 kronor. Nivån på skadestånd har nyligen höjts och troligen är skadeståndet det största som dömts ut för en grov våldtäkt.

– Det har  inte etablerats någon riktigt praxis än sedan lagändringen. 300 000 är en mycket höjd nivå jämfört med tidigare så vi kom fram till att det här är en rimlig nivå, säger Håkan Olaussen.

Hennes advokat hade krävt 400 000 kronor i skadestånd.

Hävdat samtycke

Kvinnans DNA har hittats på fyra av killarna. En av ungdomarna hade kvinnans bankkort och id-handlingar på sig när han greps. Samtliga har nekat till brott. Fyra av dem har medgett att de haft sex med kvinnan men hävdat att hon samtyckt.

Tingsrätten anser att den bevisning som åklagaren presenterat är så pass stark att samtliga ska dömas för grov våldtäkt.

Överklagar till hovrätten

Advokat Kristoffer Ståhl, som företräder en av 17-åringarna, ska överklaga domen. Han skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att tingsrättens motivering är ”mycket svag, framför allt när det kommer till bedömningen av målsägandens trovärdighet”.

Advokat Ewa Wressmark representerar 18-åringen och skriver i ett mejl att också 18-åringen tänker överklaga: ”Vi menar att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av bevisläget.”

Även 15-åringens advokat Erik Kockum säger att han tänker överklaga.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne under rättegången:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffrets advokat Kristina Bandrup säger att kvinnan mår väldigt dåligt efter gruppvåldtäkten. Hör mer om rättegången i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.